Članak

SAD

Trump se predao u zatvor i onda otišao kući

Donald Trump je u četvrtak prijavio u zatvoru u Atlanti

(Patria) - Donald Trump je u četvrtak prijavio u zatvoru u Atlanti zbog više od desetak optužbi za krivična djela u sklopu opsežnog krivičnog postupka koji proizlazi iz pokušaja bivšeg američkog predsjednika da poništi svoj izborni poraz u Georgiji 2020. godine, javlja Reuters.

Trump, zatvorenik br. P01135809, prema zapisima u zatvoru okruga Fulton, proveo je oko 20 minuta u zatvoru, gdje su vlasti rekle da će ga fotografisati. To je prvi put za Trumpa da ga se fotografiše, iako je odgovarao na optužbe u svoja tri druga krivična slučaja.

Prije nego što se nakon zatvora ukrcao u svoj privatni avion na aerodromu Hartsfield-Jackson u Atlanti, Trump je ponovio svoju tvrdnju da je tužilaštvo, zajedno s tužiocima u drugim optužnicama s kojima se suočava, politički motivisano.

„Ono što se ovdje dogodilo je parodija pravde“, rekao je novinarima. „Nisam uradio ništa loše i svi to znaju“, dodao je. Trump (77) je već ušao na neistraženu teritoriju kao prvi bivši američki predsjednik koji se suočio s krivičnim prijavama, čak i dok nastavlja kampanju za Bijelu kuću sljedeće godine.

Međutim, daleko od toga da su štetila njegovoj kandidaturi, četiri slučaja pokrenuta protiv njega samo su ojačala njegov položaj među republikanskim glasačima. On ima vodeću poziciju u anketama u utrci za republikansku nominaciju da bi se suprotstavio demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u novembru 2024. godine.

Desetine pristalica, mašući Trumpovim transparentima i američkim zastavama, žurile su se da vide kada je Trump stigao u zatvor.

Fotografija, koji nije odmah stavljen na raspolaganje, stavlja Trumpa u redove gangstera Al Caponea, pjevača Franka Sinatre i drugih poznatih Amerikanaca koji su pozirali za zatvorske fotografije. Fotografiju će sigurno širiti i Trumpovi neprijatelji i pristalice.
„Želimo ga staviti na majicu. Ići će širom svijeta. To će biti popularnija slika od Mona Lize“, rekla je Laura Loomer (30) bivša republikanska kandidatkinja za Kongres.

Ranije u toku dana, sudija Scott McAfee odredio je datum suđenja za 23. oktobar za jednog od 18 Trumpovih suoptuženih, advokata Kennetha Chesebra, nakon što je okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis predložila taj datum kao odgovor na Chesebroov zahtjev za brzo suđenje. Naredba sudije kaže da se raspored još ne odnosi na Trumpa ili bilo koga od drugih optuženih.

Svih 19 optuženih suočava se sa rokom za predaju u petak. Sudski zapisnici pokazuju da je Mark Meadows, koji je služio kao šef osoblja Trumpove Bijele kuće, procesuiran u zatvoru u četvrtak.

Zatvor je poznat po mračnim uslovima koji su inspirisali rep pesme i podstakli istragu
američkog Ministarstva pravde. Trump se suočava s 13 tačaka krivičnih djela u slučaju Georgije, uključujući reketiranje, koje se obično koristi za ciljanje organizovanog kriminala, za pritisak na državne zvaničnike da ponište njegov izborni poraz i postavljanje nelegitimnog biračkog spiska kako bi se potkopala formalna kongresna potvrda Bidenove pobjede 2020. godine.

#DonaldTrump #SAD #TrumpInJail #AtlantaPrison #Trump2020Fraud #FultonCountyJail #TrumpPhotographed #ParodyOfJustice #TrumpCampaign2024 #TrumpInPrison #CaponeStylePhoto #DarkConditions #svijet