Članak

NAPETO

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zatražilo objašnjenje od Beograda

(Patria) - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore zatražilo je od mjerodavnih organa Srbije obrazloženje odluke kojom je bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici europskih poslova Crne Gore Jovani Marović jučer zabranjen ulazak u Srbiju.

Iz Ministarstva su priopćili da su poduzete odgovarajuće mjere i omogućen povratak Marović u Crnu Goru nakon što joj je na graničnom prijelazu u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" odbijen ulazak u Srbiju uz obrazloženje da je to učinjeno "zbog zaštite sigurnosti Republike Srbije i njenih građana".

"Ministarstvo vanjskih poslova je od mjerodavnih organa Republike Srbije zatražilo obrazloženje ove odluke, te izrazilo uvjerenje da se sa ovakvom praksom neće nastaviti, jer narušava demokratske vrijednosti i otežava dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, što su glavni preduvjeti za izgradnju zajedničke europske budućnosti, kao ključnog vanjskopolitičkog prioriteta obje države", poručili su iz MVP-a.

Ranije se oglasio se i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, koji je kazao da je iznenađen odlukom vlasti u Beogradu.

"Zabrana ulaska zbog različitog političkog mišljenja je praksa koju moramo ostaviti iza nas ako želimo graditi dobrosusjedske odnose. Regija u kontekstu EU budućnosti, treba težiti otvorenim granicama za građane, i kada su kritički nastrojeni prema vlastima i politikama", priopćio je Milatović.

Crnogorski mediji navode kako je mogući razlog odbijanja ulaska Marović u Srbiju njezino protivljenje ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, ekonomsku i političku inicijativu Albanija, Sjeverna Makedonija i Srbije.

#Region #Beograd #Podgorica