Članak

ŠEF HRVATSKE DIPLOMATIJE

Grlić Radman kontra Milanovića: Svojim izjavama šteti Hrvatima u Grčkoj

Predsjednik Zoran Milanović svojim izjavama šteti položaju navijača Dinama zatvorenih u grčkim zatvorima nakon sukoba s navijačima atinskog AEK-a, izjavio je danas šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

Foto: Twitter

(Patria) - Predsjednik Zoran Milanović svojim izjavama šteti položaju navijača Dinama zatvorenih u grčkim zatvorima nakon sukoba s navijačima atinskog AEK-a, izjavio je danas šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman.

- Sigurno da (Milanovićeve izjave) apsolutno jako štete, ne pridonose položaju hrvatskih državljana u zatvorima - rekao je Grlić Radman novinarima na godišnjoj Konferenciji hrvatskih ambasadora, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika.

Dodao je kako grčke vlasti smatraju da to "nije hrvatska pozicija, da je to jedan izdvojeni slučaj".

- Naravno, razumiju ovu situaciju, ali u grčkoj javnosti se to loše percipira - ocjenjuje Grlić Radman.

Milanović je poručio da se hrvatske državljane tretira kao ratne zarobljenike te da se prema njima vrši kolektivna kazna.

- Pa onda neka ih tretiraju prema pravilima ratnog prava, pa ćemo zamijeniti ljude, skupit ćemo mi sto Grka - rekao je hrvatski predsjednik u utorak.

Ministar pravosuđa Hrvatske Ivan Malenica i Grlić Radman posjetili su navijače u zatvoru u ponedjeljak, a Grlić Radman je naglasio kako to nije pritisak na grčko pravosuđe.

- Ne možemo raditi pritisak. Ne radimo pritisak ni na vlastito pravosuđe, to su odvojene kategorije. Ne možete raditi pritisak na pravosuđe jedne zemlje članice EU.

Kada je u pitanju zaštita hrvatskih državljana. to je naša ustavna, moralna, ljudska i profesionalna obaveza - govori šef hrvatske diplomatije, prenosi Hina.

Grlić Radman je dodao i da nemaju informacije o prijetnjama Hrvatima u zatvoru.

- Mi nemamo takvih informacija. Odmah smo dobili garanciju grčkih vlasti da su njihovi životi sigurni. Oni jesu disperzirani, ali su odvojeni od drugih zatvorenika koji služe kaznu - poručio je.

#GordanGrlićRadman #Grčka #Hrvatska #Region #ZoranMilanović