Članak

SAMIT KRIMSKE PLATFORME

Brnabić: Srbija u potpunosti poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je učestvujući online na skupu Samit krimske platforme da Srbija "nije vrijednosno neutralna" i da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Foto: Twitter

(Patria) - Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je učestvujući online na skupu Samit krimske platforme da Srbija "nije vrijednosno neutralna" i da "u potpunosti poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine".

Krimska platforma je međunarodna diplomatska inicijativa za konsultacije i koordinisanje, formirana na poziv Ukrajine, a okuplja dužnosnike ukrajinske vlade i međunarodne stručnjake čiji su fokus "kriteriji za reintegrisanje Krima", nakon što je Moskva anektovala taj ukrajinski poluotok 2014. godine.

Brnabić je poručila da Srbija žali zbog patnji koje su pretrpjeli Ukrajina i njen narod, javlja RSE.

- Nastavit ćemo posvećivati posebnu pažnju humanitarnoj situaciji u Ukrajini i pružati joj pomoć, o čemu svjedoči i naša odluka da doniramo robu i lijekove za ublažavanje humanitarnih patnji - rekla je Brnabić.

Brnabić je ustvrdila da je Srbija "pravi prijatelj" Ukrajini, te istakla spremnost svoje zemlje da učestvuje u poslijeratnoj obnovi Ukrajine i podrži njene evropske integracije prenoseći svoja iskustva.

Njeno učešće na Samitu krimske platforme uslijedilo je nakon ovosedmičnog sastanka ukrajinskog i srbijanskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Aleksandra Vučića na regionalnom skupu u Atini.

Vučić je, ocijenivši razgovor kao "iskren, otvoren, prijateljski i konstruktivan", poručio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine. Uvjeren je da neće biti ni promjene stava Ukrajine u pogledu teritorijalnog integriteta Kosova, čiju nezavisnost Ukrajina nije priznala.

- I Ukrajina želi imati pravno čistu situaciju - rekao je Vučić novinarima u Atini nakon sastanka sa Zelenskim.

Srbija je potpisala deklaracije UN-a kojima se osuđuje ruska invazija na tu zemlju, ali se odbija pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Brnabić je u aprilu ove godine na panelu Bloomberg konferencije u Dublinu također istakla da Srbija nije neutralna u pogledu rata u Ukrajini i da je jasno osudila rusku invaziju.

Dodala je da su "ljudi u Srbiji ljuti" što se isti princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta u međunarodnoj zajednici ne primjenjuje kada je u pitanju Kosovo, koje Srbija po odredbama državnog ustava smatra svojom teritorijom i ne priznaje mu nezavisnost, koju je Priština jednostrano proglasila 2008. godine.

#AnaBrnabić #AleksandarVučić #srbija #Ukrajina #rusija #Region