Članak

NAJAVIO KRAJ KARIJERE

John Isner odlazi u tenisku penziju

Američki teniser John Isner (38), koji se proslavio kao učesnik najdužeg teniskog meča u historiji, odigranog na Wimbledonu 2010., najavio je da će se povući iz profesionalnog tenisa nakon ovogodišnjeg US Opena.

Foto: Twitter

(Patria) - Američki teniser John Isner (38), koji se proslavio kao učesnik najdužeg teniskog meča u historiji, odigranog na Wimbledonu 2010., najavio je da će se povući iz profesionalnog tenisa nakon ovogodišnjeg US Opena.

Isner, koji je prije 13 godina na Wimbledonu pobijedio Francuza Nicolasa Mahuta sa 6-4, 3-6, 6-7 (9), 7-6 (3), 70-68 u 11-satnom epskom meču koji je trajao tri dana, na društvenim mrežama potvrdio je odlazak u penziju.

"Nakon više od 17 godina na ATP turnirima, došlo je vrijeme da se oprostim od profesionalnog tenisa. US Open će biti moj posljednji turnir.

Ovaj prelaz neće biti lak, ali veselim se svakoj sekundi sa svojom prekrasnom porodicom", napisao je na Twitteru Isner, koji sa suprugom Maddie ima četvero male djece.

Tridesetosmogodišnji Isner bio je četvrtfinalist US Opena 2011. i 2018. u Flushing Meadowsu.

Najbolji je server na ATP Touru svih vremena s 14.411 aseva, a bio je najbolje rangirani Amerikanac na ljestvici na kraju godine devet uzastopnih godina od 2012. do 2020., te je završio u prvih 20 na svjetskoj ljestvici jednu deceniju - od 2010. do 2019., prenosi Hina.

Osvojio je 16 ATP naslova u pojedinačnoj konkurenciji i osam u parovima. Kao američki reprezentativac bio je redovni učesnik Davis Cupa, a u 18 nastupa ostvario je 15 pojedinačnih pobjeda i dvije u parovima.

No, nedvojbeno je ostao u najljepšem sjećanju po svom epskom obračunu s Mahutom na Wimbledonu. Isner je u tom meču odservirao rekordnih 113 asova, a završio ga je s nevjerovatnih 138 gemova u petom setu.

- Ti brojevi su mi ostali u sjećanju. To je košarkaški rezultat - 70-68. Uvijek me podsjeća na to. Nikada neću zaboraviti ta dva broja dok sam živ. To je jednostavno ludo - rekao je Isner godinama kasnije u intervjuu.

#johnisner #SAD #sport #Tenis #teniser #Wimbledon

This is the windows app here clock set time using the easily.