Članak

RASTUĆA PRIJETNJA

Seul će održati prve vježbe širom zemlje u posljednjih šest godina usred prijetnji Pjongjanga

(Patria) - Južna Koreja će u srijedu održati prve nacionalne vježbe protivvazdušne odbrane u posljednjih šest godina usred rastućih nuklearnih i raketnih prijetnji Sjeverne Koreje, pri čemu će se pješaci morati skloniti, a vozači će se zaustaviti u nekim područjima, javlja Reuters.

Vježbe su ključni element godišnjih vježbi civilne odbrane „Ulchi“, koje se održavaju zajedno s vježbama „Ulchi Freedom Shield“, koje su južnokorejske i američke trupe započele u ponedjeljak, kako bi se poboljšali odgovori na napad Sjeverne Koreje ili druge nepredviđene situacije.

U 14 sati oglasit će se sirena za zračni napad, pozivajući ljude da se sklone s ulice na oko 15 minuta prije nego što se uzbuna ublaži, navodi ministarstvo unutrašnjih poslova i sigurnosti. Pješaci moraju ići direktno u predviđeno sklonište ili obližnji podzemni prostor, dok vozači u oko 200 područja širom zemlje moraju skrenuti pored puta. Ljudi u skoro 500 supermarketa, bioskopa i drugih javnih objekata biće upućeni na evakuaciju. Zdravstvene ustanove i javni prijevoz radiće normalno.

U nekim regijama koje graniče sa Sjevernom Korejom, očekuje se da će se stanovnici suočiti s dodatnim scenarijima, uključujući hemijsku, biološku i radiološku obuku, nošenje gas maske i korištenje hitnih obroka hrane, saopštilo je ministarstvo.

Vježbe civilne odbrane „Ulchi“ pokrenute su 1969. godine nakon napada sjevernokorejskih komandosa na predsjednički kompleks u Seulu. Postoji oko 17.000 skloništa instalirano širom zemlje od 52 miliona stanovnika.

Vježba protivvazdušne odbrane nije održana od 2017. godine.

#JužnaKoreja #SAD #Seul #SjevernaKoreja #vježbe #Svijet