Članak

POSJETA IRAKU

Ministri vanjskih poslova Iraka i Turske razgovarali o vodi, nafti i PKK

(Patria) - Turski ministar vanjskih poslova posjetio je u utorak Bagdad radi razgovora sa svojim kolegom o vodosnabdijevanju, obnavljanju kurdskog izvoza nafte u Tursku i prisustvu boraca PKK u Iraku, javio je AFP.

Posjeta Hakana Fidana Bagdadu i iračkoj autonomnoj regiji Kurdistan pripremiće put turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, za koji datum još nije objavljen.

Pitanje vode i brana na rijekama Tigar i Eufrat, koje prije ulaska u Irak imaju izvore u
Turskoj, posebno je osjetljiva tema za dvije zemlje. Irak je doživio alarmantan pad nivoa ove dvije rijeke, a za ovo smanjenje krivi brane uzvodno u Turskoj.

Fidan je na konferenciji za novinare nakon razgovora s iračkim ministrom vanjskih poslova Fuadom Husseinom rekao da Ankara pitanju pristupa „iz čisto humanitarne perspektive“.

„Pridajemo značaj uspostavljanju mehanizma neprekidnog dijaloga zasnovanog na saradnji u naučnom toku o vodi“, rekao je Fidan.

Njegov irački kolega rekao je da je Fidan predložio stvaranje „stalnog komiteta“ za raspravu o pitanju vode.

Također je pokrenuo pitanje baza Kurdistanske radničke partije (PKK) u sjevernom Iraku. Od 1984. PKK vodi pobunu u Turskoj koja je odnijela desetine hiljada života, a Ankara već dugo održava desetine vojnih baza unutar sjevernog Iraka gdje redovno pokreće operacije protiv boraca iz te grupe. Turska i njeni zapadni saveznici klasifikuju PKK kao „terorističku“ grupu.

"Očekujemo da će iračke vlasti službeno priznati PKK kao terorističku organizaciju“, rekao je Fidan. Ne smiju dozvoliti da grupa „naš zajednički neprijatelj, truje naše bilateralne odnose“, dodao je.

Dvojica ministara vanjskih poslova također su razgovarali o skorom obnavljanju izvoza nafte iz Iračkog Kurdistana u Tursku.

„Nadamo se da ćemo pronaći rješenje“, rekao je Husein na konferenciji za novinare.

Nafta je dugo zatezala odnose između vlasti u Bagdadu, autonomnoj regiji Iračkog Kurdistana u sjevernom Iraku i Turske. Krajem marta, nakon godina nezavisnog izvoza nafte preko Turske, kurdska regionalna vlada morala je prihvatiti presudu međunarodnog suda kojom se Bagdadu daje pravo da nadgleda sav izvoz iračke nafte. Nakon sudske presude, Turska je blokirala tranzit kurdske nafte svojim naftovodima.
U maju je Bagdad rekao da čeka konačni sporazum s Ankarom prije nego što nastavi izvoz nafte, ali finansijska pitanja ostaju neriješena.

#Irak #nafta #PKK #pregovori #Turska #voda #Svijet