Članak

Počeo samit BRICS-a u Južnoj Africi

(Patria) - Samit BRICS počeo je u Johanesburgu poslovnim forumom na kojem su predstavnici Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike istakli ključna pitanja kao što je jačanje trgovine poljoprivrednim proizvodima unutar bloka zajedno s razvojem malih i srednjih preduzeća (MSP) i ekonomske saradnje, javile su agencije.

„Kao grupa (BRICS), uvozimo nešto više od 300 milijardi dolara poljoprivrednih proizvoda, ali veliki dio ove trgovine se odvija izvan bloka“, rekao je Wandile Sihlobo, predsjedavajući Radne grupe za agrobiznis Južne Afrike.

„Indija i Kina uvoze otprilike 85 posto (te vrijednosti) i mislimo da mogu uvesti neke od ovih proizvoda iz Brazila i Južne Afrike i povećati trgovinu unutar bloka“, dodao je.

„Mi (BRICS) moramo preuzeti dominantniju ulogu u rješavanju poljoprivrednih politika“,
rekao je Jai Shroff, član indijskog poslovnog vijeća BRICS-a. „Trgovinske barijere unutar
bloka imat će veliki utjecaj na poljoprivrednu produktivnost, a protekcionistički stav među zemljama članicama mogao bi utjecati na poljoprivredni prosperitet“, dodao je.

Prema riječima predstavnika Rusije na forumu Sergeya Katyrina, poljoprivreda je „najvažniji sektor“ u BRICS-u. Zemlje članice kupuju 315 milijardi dolara poljoprivrednih proizvoda, a samo 20 posto ove trgovine odvija se sa članicama BRICS-a.

Predstavnici na forumu su takođe predstavili strategiju vazdušnog transporta koja ima za cilj rješavanje infrastrukturnih problema i rješavanje barijera u lancu snabdjevanja unutar bloka kako bi se stvorio lakši pristup unutar zemalja BRICS-a.

Jačanje trgovine poljoprivrednim proizvodima unutar bloka bila je jedna od glavnih tema na otvaranju samita. Međutim, diskusije na forumu su također bacile svjetlo na planove bloka da razvije mala i srednja preduzeća kroz implementaciju prijateljskih vladinih politika, promovisanje otvorenih tržišta i usvajanje multilateralnih sistema sporazuma koje je zacrtala Svjetska trgovinska organizacija.

„Ne možemo ostaviti mala i srednja preduzeća iza sebe jer je priroda naših ekonomija takva da ih pokreću mala i srednja preduzeća, a zapravo su mala i srednja preduzeća u centru za otvaranje novih radnih mesta“, rekao je Busi Mabuza predsjedavajući južnoafričkog ogranka Poslovnog vijeća BRICS-a, prenosi Al Arabiya.

Samit BRICS-a će trajati tri dana, zaključno sa 24. augustom. Očekuje se da će lideri zemalja BRICS-a i drugi pozvani delegati razgovarati o ključnim pitanjima koja se tiču proširenja bloka i trgovinskih odnosa u naredna dva dana.

#Brazil #BRICS #Indija #JužnaAfrika #Kina #Rusija #Svijet