Članak

NOVI ZAHTJEV PRED TROJKOM

Dodik korak bliže novcu od putarina: Hoće li Kraljević štititi interese FBiH ili poslušati stranačkog šefa Čovića

(Patria) - Nakon uspješno realiziranog dogovora iz Istočnog Sarajeva koji je rezultirao izborom SNSD-ovog ministra finansija i trezora Srđana Amidžića, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pred koalicione partnere već na narednom sastanku postavit će nove zahtjeve.

Sljedeći sastanak bit će održan za 15 dana, a domaćin će biti stranke trojke SDP BiH, NIP i Naša stranka.

Ono što do sada nije moglo biti realizirano je raspodjela novca od putarina na računu Uprave za indirektno oporezivanje, a riječ je o 218 miliona KM.

Nakon što je od 15. juna Dodik dobio i direktora Uprave za indirektno oporezivanje Zorana Tegeltiju, a sada i državnog ministra finansija vrlo brzo će tražiti novac od UIO BiH koji je entitetu Republika srpska prijeko potreban.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH na sjednici održanoj u junu nije usvojio odluku o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine. Protiv usvajanja ovih odluka glasao je ministar finansija Federacije BiH Toni Kraljević (HDZ BiH) koji je naglasio da je neophodno sačekati izradu metodologije o konačnoj raspodjeli prihoda od putarine.

Prema predloženim odlukama raspodjela ukupno 217.962.162, 60 KM trebalo je da izvrši Uprava za indirektno oporezivanje prema procentima iz Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, tako da bi Federaciji BiH pripalo 128.597.675,93 KM, Republici srpskoj 85.005.243,41 KM i Brčko Distriktu 4. 359.243,25 KM.

Inače, Odbor ima šest članova s pravom glasa: predsjedavajući – državni ministar finansija i trezora, entitetski ministri finansija koji su članovi po službenoj dužnosti i tri stručnjaka za indirektno oporezivanje.

U slučaju odluka o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza potrebna je prosta većina glasova članova Odbora uključujući i glasove sva tri ministra finansija. Dakle, da bi Dodik i Rs dobili novac od putarina za takvu odluku u Upravnom odboru moraju glasati sva tri ministra finansija, državni i dva entitetska.

Da li će se ministar finansija FBiH koji je dužan štititi interese Federacije BiH ipak prikloniti političkom dogovoru svog stranačkog šefa Dragana Čovića, Milorada Dodika i trojke među kojom je i federalni premijer Nermin Nikšić, pokazat će se vrlo brzo.

Dodik više nema nijednog razloga da od svojih partnera koji su mu do sada dali sve što je poželio ne traži i novac.

#HDZ #MiloradDodik #novac #putarina #ToniKraljević #trojka #UIO #BiH