Članak

HITNA SJEDNICA

Sa 23 glasa za Amidžić izabran za ministra finansija i trezora, a Košarac za zamjenika Krišto

(Patria) - Na današnjoj hitnoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH na kojoj se razmatralo imenovanje Srđana Amidžića za ministra finansija i trezora i Staše Košarca za zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH obratila se predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto koja je obrazložila tačku dnevnog reda.

Zastupnik SDA Midhat Čaušević kazao je da danas treba čestitati Miloradu Dodiku koji je jutros u Istočnom Sarajevu dao naredbu koju danas Parlament provodi.

„Nikada nije bilo da imamo direktora UIO i ministra finansija iz iste matrice. Kada je Dodik najavljivao da će dobiti direktora UIO počeli su se smjenjivati različiti komentatori kako se to neće desiti. A onda se upravo desilo da je izabran čovjek od povjerenja Milorada Dodika. Onda smo imali najavu da će biti izabran novi ministar, a onda su neki pravili predstavu za javnost. Treba jasno istaći da ono što je srce države, pored sigurnosti, i novac ide u pravcu jedne paradigme, jedne matrice. Treba biti čovjek na način i istaći da su određeni procesi uslovljeni da pojedini ljudi neće biti ministri itd. ako ne ispoštuje ono što se od njih traži“, kazao je Čaušević.

On je istakao da pojedine kolege zanoće s jednim mišljenjem, a do podne već imaju neko treće za koje nas ubjeđuju da je naispravnije.

Zastupnik Safet Kešo (SDA) pitao je Amidžića da li će ucjenjivati državu BiH zbog sankcija koje ima entitet Rs pa izdejstvovati novac od UIO BiH. No, Amidžić nije odgovarao na pitanja zastupnika.

Saša Magazinović (SDP BiH) kazao je da su danas ispunjeni uslovi da Srđan Amidžić bude imenovan, ali da mu je drago da opozicija ne spori kandidata.

„Zakoni za koje smo danas glasali su usaglašeni, ali nemojte miješati situaciju da budete opozicija državi a ne strankama koje su u vlasti“, kazao je Magazinović obraćajući se zastupniku Keši.

Kešo mu je odgovorio navodeći da je SDA pokušala amandmanima popraviti te zakone za koje je i EU rekla šta ne valja.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić kazala je kako su amandmani Predraga Kojovića na evropske zakone dogovoreni sa Delegacijom EU i prošle sedmice i jutros. Ranije je zastupnik Zlatan Begić kazao da će se vrlo brzo pokazati da ovo nisu evropski zakoni.

Nakon okončane rasprave glasalo se o predloženim imenovanjima.

Za imenovanje Srđana Amidžića i Staše Košarca glasala su 23 zastupnika, dok je 18 bilo protiv. Za ovu odluku glasali su zastupnici SNSD sa partnerima (8), HDZ BiH (4), SDP BiH (5), NIP (3), Naša stranka (2) i Aida Baručija koja je tvrdila da neće glasati za ministra jer se Milorad Dodik neće zaustaviti u svojim zahtjevima. No, ipak se tokom dana predomislila.

Nakon glasanja Amidžić je položio zakletvu.

#ministar #Parlament #SrđanAmidžić #BiH