Članak

OSVRT

Helez i Ademović krivi što su odgovorili Miloradu, jer Nikšić nema alternative dok ispunjava Dodikove želje!

Sada je jasno da Trojka apsolutno vjeruje Dodiku i da on ima beskrajno njihovu odanost

Foto: Twitter

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Novi sastanak koalicijskih partnera na državnom nivou koji čine SNSD, HDZ BiH i Trojka nije donijela ništa novo što do sada nismo čuli i vidjeli.

Novo je samo da Trojka na sastanak nije povela Kemala Ademovića i Zukana Heleza, dvojicu političara koji su se suprotstavili Miloradu Dodiku tokom sastanka u Konjicu, kada je, podsjećamo lider SNSD-a psovao genocid! Dakle, moglo bi se zaključiti da su Helez i Ademović kočničari na putu BiH ka EU, te da su oni krivi zbog Dodikovog divljačkog izljeva frustracija!

Oni su danas višak, jer očito ne pristaju na 'kompromis' kakvog Trojka zamišlja, previše pitaju, a hoće se i posvađat!?

Tako su nas mogli danas u miru uvjeravati da Bosna i Hercegovina ide velikim koracima ka Evropskoj uniji, te da reformski zakoni samo što nisu usvojeni!

Slušajući Milorada Dodika, Nermina Nikšića i Dragana Čovića reklo bi se da smo do kraja godine ravnopravna članica Evropske unije, i bitan faktor Brisela.

A, zapravo Dodik čeka samo imenovanje ministra finansija BiH Srđana Amidžića, a o zakonima će nešto danas (na dnevnom redu tri zakona od ranije), pa će vanredno zasjedati naknadno kada Vijeće ministara pripremi ostale potrebne zakone iz 14 prioriteta.

Sada je jasno da Trojka apsolutno vjeruje Dodiku i da on ima beskrajno njihovu odanost, jer kako i sam Nermin Nikšić reče nakon sastanka u Istočnom Sarajevu - ovo što radimo nema alternativu!

Pristajanje na Dodikove ultimatume i ispunjavanje želja SNSD-a i HDZ-a, dakle, nema alternativu!

Još nikada nismo čuli, osim isprazne priče o reformskim zakonima, šta Trojka traži od partnera. A, morali bi mnogo više od ovoga.

Ne znamo tako je li i dalje važi tvrdnja Dodika da bez rješavanja statusa Ustavnog suda BiH, odnosno bez eliminiranja troje stranih sudija, neće biti nikakvog napretka.

A, upravo je to i bio povod za eskalaciju sadašnje krize u BiH.

Sklonija sam povjerovati više Dodiku, nego samoj Trojci, koja, zamislite, ne vidi alternativu ovome što radi!?

A, s obzirom da do podne jedno, a od podne drugo rade, nepouzdana Trojka ne ulijeva povjerenje u konzistentnost svojih političkih poteza. Jedino je sigurno da odgovor na Dodikovu politiku nemaju!

Zato treba pogledati obrazloženje Saše Magazinovića, zastupnika SDP-a o tome zašto neće podržati imenovanje Amidžića, pa onda pojašnjenje zašto ipak hoće!

Između dva suprotno dijametralna stajališta stoji tek manje od 12 sati i sastanak u Istočnom Sarajevu.

A, od stečenih uvjeta desit će se upravo samo imenovanje Amidžića, a sve ostalo je na dugom štapu. Dodik, dakle, opet pobjeđuje!

I još nije bilo ni Heleza ni Ademovića, pa nećemo saznati ni šta se zbilja desilo na sastanku u Istočnom Sarajevu!

Osim što evo, samo što nismo ušli u Evropsku uniju. Pa, jeste, ali kada je 1. april, pa pričamo šale. Ali, daleko je situacija od šale, dok nam Dodik vodi procese, a Trojka u izdaji nema alternativu, ali je njima važno da imaju podršku međunarodne zajednice u BiH više nego glas bosanskohercegovačke javnosti, kao i članova njihovih stranaka.

#BiH #HDZ #IstočnoSarajevo #izdvojeno #KemalAdemović #NašaStranka #NerminNikšić #NiP #SDP #SNSD #ZukanHelez