Foto: Pixabay
(Patria) - Oolong čaj jedno je od najpopularnijih pića u azijskim zemljama, naročito u Kini.
Radi se o polufermentiranom čaju kojeg bogata historija, karakterističan proces obrade i jedinstveni okusi čine popularnim među ljubiteljima čaja širom svijeta.
Poput zelenog i crnog čaja, oolong se pravi od lišća biljke Camellia sinensis. Radi se tako da se otrgnu listovi biljke čaja i ostave da se osuše na suncu.
Listovi se zatim zdrobe i ostave da oksidiraju prije nego što se čaj potpuno osuši.
Oolong je djelomično oksidiran, pa je on nešto između crnog čaja, koji je potpuno oksidiran, i zelenog čaja, koji je podvrgnut minimalnoj oksidaciji.
Oolong čaj, koji je prošao kroz manju oksidaciju, općenito će imati svjetliji, manje intenzivan okus, dok će onaj koji je prošao kroz veću oksidaciju imati puniji i bogatiji okus.
Osim izvanrednog okusa, poznat je i po potencijalnim blagodatima za zdravlje. Neki od potencijalnih učinaka uključuju poboljšanje probave, podršku metabolizmu i smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Također se vjeruje da oolong čaj sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu, piše Ljepota i zdravlje.
Dobra je stvar to što se može kupiti online i u specijalizovanim dućanima, ali može ga biti malo teže pronaći u usporedbi s popularnijim čajevima poput zelenog i drugih.
Oolong čaj sadrži neke minerale u tragovima, poput magnezija i kalija, ali nedovoljno da bi se smatrao dobrim izvorom bilo koje hranjive tvari. Ipak, postoje brojni benefiti ispijanja ovog čaja.
Istraživanja pokazuju da pijenje čaja može pomoći u smanjenju upale krvnih žila, opustiti kontrakciju glatkih mišića i promicati zdravu funkciju krvnih žila, a sve to može pomoći u smanjenju razine krvnog pritiska.
Studija iz 2023. objavljena u BMC Public Healthu, koja je uključila 76.673 odraslih Kineza, je otkrila da je konzumacija čaja, uključujući konzumaciju oolong čaja, povezana s 10 posto smanjenim rizikom od visokog krvnog pritiska.
Štiti zdravlje srca
Redovno pijenje oolong čaja može biti učinkovit način za poboljšanje zdravlja srca i smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Studije također pokazuju da je konzumacija čaja općenito povezana s manjim rizikom od srčanih bolesti i smrti uzrokovane srčanim bolestima.
Ovaj zaštitni učinak pripisuje se zaštitnim spojevima koji se nalaze u čaju, a koji pomažu poboljšati rad krvnih žila, smanjuju krvni pritisak i štite od upala i oksidativnog oštećenja, piše mbg.com.
Zdrava tjelesna težina
Neki od spojeva koji se nalaze u oolong čaju mogu poboljšati oksidaciju masti te regulisati metabolizam lipida, a sve to može pomoći u promicanju gubitka masnoće.
Zdravlje mozga
Studije pokazuju da je redovna konzumacija čaja, uključujući oolong čaj, povezana s nekoliko dobrobiti za zdravlje mozga, uključujući i manji rizik od depresije.
Studija iz 2021. objavljena u BMC Geriatrics, koja je uključivala 13.115 starijih osoba otkrila je da je unos zelenog čaja, fermentiranih čajeva poput oolong čaja i cvijetnog čaja značajno povezan s manjom prevalencijom simptoma depresije.
Osim svih ovih dobrobiti, djeluje i protiv konstipacije, poboljšava koncentraciju i mentalne funkcije te relaksira.