Članak

ODGOVOR STVARAOCIMA Rs

Pozivamo garante Dejtonskog sporazuma da zaustave zločinačku politiku Miloševića i Karadžića koja se realizira u BiH

Navodi se ovo u zajedničkom saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženja "Žena Podrinja".

(Patria) - Podsjećamo tzv. ”stvaraoce Rs-a”, domaću i međunarodnu javnost da su sudska vijeća UN suda u Den Hagu u posljednjoj presudi protiv Stanišića i Simatovića utvrdila da je najmanje od avgusta 1991. postojao zajednički zločinački cilj da se većina Bošnjaka i Hrvata prisilno i trajno ukloni s velikih područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske, činjenjem zločina progona, ubojstva, deportacije i nečovječnih djela.

Navodi se ovo u zajedničkom saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Pokreta "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i Udruženja "Žena Podrinja".

Dodaje se: "Utvrdila su da je postojao udruženi zločinački poduhvat u kojem je zajednički zločinački cilj formiran od strane višeg političkog, vojnog i policijskog rukovodstva Srbije i Republike srpske u čijem su središtu bili Slobodan Milošević, Radmilo Bogdanović, Radovan Stojičić (Badža), Mihalj Kertes, Milan Martić, Milan Babić, Goran Hadžić, Željko Ražnatović (Arkan), kao i tzv ”stvaraoci Rs-a” Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić".

Iz udruženja podsjećaju da je kompletno rukovodstvo tzv. “stvaralaca Rs-a” presuđeno od MKSJ /MICT za najteža krivična djela koje poznaje čovječanstvo, uključujući i genocid.

"Pozivamo garante Dejtonskog mirovnog sporazuma da zaustave i sankcioniraju zločinačku politiku Miloševića i Karadžića koja se trenutno realizira u BiH od strane Milorada Dodika, njegovih saradnika i tzv. “stvaralaca Rs-a”.

#DejtonskiMirovniSporazum #GenocidPresuda #MajkeEnklavaSrebrenica #RadovanKaradžić #RatkoMladić #SlobodanMilošević #SudskaVijećaUN #UdruženiZločinačkiPoduhvat #ZajedničkiZločinačkiCilj #ŽenaPodrinja #BiH