Članak

UKRAJINA

Zelenskiy kaže da ga F-16 čine 'uvjerenim da će Rusija izgubiti rat'

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je u Danskoj da su ga obećane isporuke američkih borbenih aviona F-16 uvjerile da Ukrajina može okončati rusku invaziju.

Danska i Nizozemska su u nedjelju najavile da će isporučiti avione F-16 Ukrajini, a prvih šest bi trebalo da budu isporučene oko Nove godine. Washington je odobrio isporuku aviona uoči puta Zelenskog u Kopenhagen, javlja Reuters.

„Danas smo uvjereni da će Rusija izgubiti ovaj rat“, rekao je Zelenskiy hiljadama ljudi koji su se okupili ispred danskog parlamenta da čuju njegov govor.

Rusija je upozorila da bi isporuka aviona Ukrajini samo eskalirala rat, koji traje skoro 18
mjeseci. Ruske snage zauzimaju skoro petinu teritorije Ukrajine i Kijev se bori da ih potisne.

„Činjenica da je Danska sada odlučila da pokloni 19 aviona F-16 Ukrajini vodi do eskalacije sukoba“, rekao je ruski ambasador Vladimir Barbin prema novinskoj agenciji Ritzau.

Danski ministar odbrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da Ukrajina smije koristiti donirane F-16 samo na svojoj teritoriji. „Doniramo oružje pod uslovom da se njime protjera neprijatelj sa teritorije Ukrajine. I ništa dalje od toga“, rekao je.

„To su uslovi, bilo da su u pitanju tenkovi, borbeni avioni ili nešto drugo“, dodao je.

Danska će isporučiti ukupno 19 aviona. Nizozemska ima ukupno 42 F-16, ali tek treba da odluči da li će svi biti donirani.

#RatUUkrajini #Rusija #Svijet #Ukrajina #VolodimirZelenski