Članak

KOSOVAC DAO ODGOVOR

ZZO KS odgovorio Vraniću: Ne bojimo se ataka onih koji ne žele unaprijediti stanje

(Patria) - Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo reagirao je na tekst Patrije „Vranić upozorio direktora ZZO KS Kosovca da je prekoračio nadležnost, dogovara projekte bez znanja Ministarstva i Vlade KS“ navodeći da je u tekstu izneseno niz neistina.

Iako je u tekstu riječ o sadržaju dopisa koji je ministar zdravstva Haris Vranić uputio direktoru ZZO KS Muameru Kosovcu, iz Zavoda demantuju navode.

"Radimo drugačije, transparentno, u interesu građana i javnog dobra i ne bojimo se ataka onih koji ne žele unaprijediti stanje

Prije svega, netačno je da u resorno ministarstvo nije stigao odgovor direktora Kosovca poslan 16.08.20223. Zabrinjava isključivost i (ne)znanje jer nije tačno „da je Zavod isključivo ustanova koja finansira pružanje zdravstvene zaštite u KS“. Direktor ZZO KS Muamer Kosovac nije izašao van okvira svojih nadležnosti. Naprotiv, kao odgovoran rukovodilac časno i pošteno radi svoj posao na realizaciji provedbe odluke ministarstva. Nije dogovarao „određene projekte“ jer su davno dogovoreni ali ih treba realizovati. Nije tačno da Ministarstvo nije upoznato s ovim projektom. Navodimo i dokaz:

U skladu sa članom 6. Odluke o vođenju medicinske dokumentacije u elektronskom obliku u okviru Centralnog informacionog Sistema (Sl. novine KS, br. 47/20), Zavod je nosilac i vlasnik procesa informatizacije zdravstva u KS, te je zadužen za uspostavljanje i održavanje funkcionisanja integralnog informacionog Sistema u zdravstvu KS, kao i drugih aktivnosti utvrđenih navedenom odlukom. Ministarstvo zdravstva je 20.01.2023. dostavilo obavijest svim Javnim zdravstvenim ustanovama u KS, kojim podsjeća na
navedenu odluku, obavezu provedbe odluke, što podrazumijeva i potpuni prelazak na elektronske uputnice. Istim aktom, zadužuje se zavod da prati operativnu primjenu ove odluke.

S obzirom da je elektronsko zakazivanje termina putem „eUputnica“ dobrim dijelom zaživjelo između Opće bolnice “Prim.dr. Abdulah Nakaš” i JU Dom zdravlja KS, uz posebno učešće Zavoda, održan je radni sastanak sa ugovornim partnerima o provedbi svih obaveza kako bi obezbijedili kraće liste čekanja na zdravstvene usluge, izbjegavanje višestrukog naručivanja, transparentnost i jednakost svih osiguranika. Zavod je obavijestio Ministarstvo o održanom sastanku, donesenom zaključku potrebe formiranja koordinacionog tijela, te pozvao Ministarstvo na učešće u radu tijela i delegiranje predstavnika. Nije tačno da će biti ugrožena zaštita ličnih podataka jer Zavod vodi računa o sigurnosti ličnih podataka uz garancije implementatora sistema, te neće biti objavljivani lični podaci osiguranika, već isključivo podaci o slobodnim/zauzetim terminima, broju otvorenih
narudžbi i prosječnom vremenu čekanja na uslugu, a koji su dobiveni iz informacionog sistema Zavoda, na osnovu unesenih podataka od strane zdravstvenih ustanova.

Ne postoji dokaz da je dopis na koji se pozivate, stav Vlade KS i uvaženog premijera.
Ukoliko Ministarstvo i dalje smatra da Zavod postupa izvan okvira svojih nadležnosti, a uvažavajući sve prethodno navedeno, molimo resornog ministra da nas pismeno obavijesti o potrebi obustave daljnjih aktivnosti.

Do tada, svi uposlenici ZZO KS sa direktorom Muamerom Kosovcem na čelu će nastaviti marljivo raditi na poboljšanju kvaliteta usluga, efikasnije organizacije rada, povećanju transparentnosti i jednakosti u dostupnosti zdravstvenih usluga za svakog osiguranika. Naši rezultati najbolje govore o nama. Kao što je vidljivo i vjerovatno smeta pojedincima, intencija Zavoda je transparentnost i borba protiv korupcije, te ćemo uprkos upozorenjima raditi isključivo za dobrobit osiguranika", navodi se u reakciji.

#BiH #HarisVranić #korupcija #MuamerKosovac #projekti #transparentnost #ZZOKS