Članak

AFRIKA

Washington šalje novog ambasadora u Niger, vojnoj hunti neće predati akreditive

Njen dolazak ne odražava promjenu našeg stava

(Patria) - Nova američka ambasadorica u Nigeru Kathleen FitzGibbon dolazi u Niamey nakon državnog udara prošlog mjeseca, saopštio je State Department, kao signal da se Washington nastavlja baviti situacijom, javlja Reuters.

Američki zvaničnik rekao je da se očekuje da će ona stići u Niger kasnije ove sedmice. Senat je krajem prošlog mjeseca potvrdio FitzGibbon, službenicu službe za inostrane poslove, za američku ambasadoricu, neposredno nakon puča, skoro godinu nakon što je nominovana.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da nema planova da ona preda akreditive vođama puča i da to nije neophodno za rad u ambasadi.

„Ona ide tamo da predvodi misiju u kritičnom trenutku i da podrži američku zajednicu i da koordinira napore američke vlade“, rekao je Patel.

„Njen dolazak ne odražava promjenu našeg stava i mi nastavljamo da se zalažemo za diplomatsko rješenje koje poštuje ustavni poredak u Nigeru“, dodao je.

Zapad i dio afričkih država pozvale su vođe puča da vrate svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma, ali hunta je te zahtjeve odbila.

#akreditivi #Niger #SAD #VojnaHunta #svijet