Članak

INICIJATIVE

SAD, Južna Koreja i Japan na samitu poduzimaju nove korake ka zajedničkoj odbrani

(Patria) - Sjedinjene Američke Države, Japan i Južna Koreja pokrenuće niz zajedničkih inicijativa o tehnologiji, obrazovanju i odbrani kada se čelnici zemalja okupe u Camp Davidu ovog petka, prema visokim dužnosnicima američke administracije, javlja Reuters.

Iako je malo vjerovatno da će samit proizvesti formalni sigurnosni aranžman koji obavezuje nacije na odbranu jedne druge, one će pristati na međusobno razumijevanje regionalnih odgovornosti i uspostaviti trosmjernu „vruću“ liniju za komunikaciju u vremenima krize, rekli su zvaničnici. Zvaničnici su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svoje kolege, japanskog premijera Fumia Kishidu i predsjednika Južne Koreje Yoon Suk Yeola, dok azijske nacije rade na popravljanju svojih narušenih diplomatskih odnosa suočenih s većim regionalnim prijetnjama vezana za Kinu i Sjevernu Koreju. To će biti prvi godišnji skup lidera tri zemlje, koji će, kako se nadaju američki zvaničnici, formalizirati njihove veze i saradnju.

Južna Koreja i Japan održali su svoj prvi zajednički samit u 12 godina ovog marta i poduzeli korake za ublažavanje tenzija nakon godina sporova, uključujući i neke vezane za japansku okupaciju Koreje od 1910. do 1945. godine. Washington ima formalne dogovore o kolektivnoj odbrani sa Tokiom i Seulom odvojeno, ali želi da te dvije zemlje bliže rade na jačanju interesa SAD u pacifičkom regionu.

„Očekujemo neke korake koji će nas zbližiti u sferi sigurnosti“, rekao je jedan od američkih zvaničnika i da bi to „doprinjelo našoj kolektivnoj sigurnosti“.

Međutim, američki zvaničnik je dodao da je „previše tražiti, to je predaleko, da u potpunosti očekujemo trosmjerni sigurnosni okvir među svakim od nas. Međutim, mi preduzimamo korake u kojima svaka od zemalja razumije odgovornost u pogledu regionalnu sigurnost, a mi unapređujemo nova područja koordinacije i odbrane od balističkih projektila, tehnologija, koja će se smatrati vrlo značajnim.“

Također se očekuje da će samit dovesti do zajedničkog saopštenja o zabrinutosti zbog želje Kine da promijeni status Tajvana. Zajednička izjava SAD-a, Japana i Južne Koreje trebala bi uključiti poziv o održavanju mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu, rekao je zvaničnik.

Očekuje se da će se o sadržaju i drugim odredbama pregovarati do posljednjeg trenutka

#CampDavid #FumiaKishida #Japan #JoeBiden #JužnaKoreja #Obrazovanje #Odbrana #Reuters #SjedinjeneAmeričkeDržave #Tehnologija #Svijet