Članak

INICIJATIVE

Žrtve ne odustaju: I dalje insistiramo na smjeni Bradare i Vlaisavljević

Nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu

(Patria) - Udruženje žrtava i svjedoka genocida insistira na smjenama  Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević zbog podrške ratnom zločincu Dariju Kordiću i da politike i pojedinci koje štite Darija Kordića  na razne načine, uključujući i medijske, prave pritiske  na naše Udruženje ali i na same žrtve, obavještavamo javnost da nećemo posustati u svojim zahtjevima, saopćeno je.


"Nastavljamo našu borbu za istinu i pravdu i s tim u vezi uputili pismo u kojem smo od visokopozicioniranih dužnosnica, Sanje Vlaisavljević i Lidije Bradare zatražili jednostavne odgovore: ”Da li podržavaju rezoluciju EU parlamenta koji traži procesuiranje Darija Kordića, očitovanje vlasti u BiH u povodu zločinačke  izjave Darija Kordića i da li podržavaju naslijeđe MKSJ iz Den Haga i priznaju  pravosnažne presude MKSJ u kojima je između ostalog utvrđen UZP i počinjeni teški zločini protiv  međunarodnog humanitarnog prava od strane  Hrvatskih dužnosnika, uključujući i Darija Kordića.

Zatražili smo od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević da nam svoje  odgovore pošalju čim prije i najkasnije do kraja ovog mjeseca, a ukoliko ne odgovore ponovo ćemo obavijestiti sve EU i svjetske forume ko vodi vlast u F BiH.

Također, od Lidije Bradare i Sanje Vlaisavljević smo zatražili da zaustave pojedince  i medijske pritiske  na našu organizaciju.

Pozivamo ponovo odgovorne iz policijskih struktura  da javno objave razloge policijske zaštite osobama koje učestvuju u negiranju međunarodnog prava i javno pružaju podršku  ratnim zločincima. Pozivamo i političke stranke da postupe po rezoluciji EU u kojima se  traži jasan stav državnih institucija.

Nažalost, poslije EU rezolucije Sanja Vlaisavljević je dobila policijsku zaštitu i počeli su pritisci  na našu organizaciju.

Ponovo pozivamo visokog predstavnika u BiH da smijeni navedene  dužnosnice, a ne da ih državne institucije uz podršku međunarodne zajednice štite i podržavaju", ističe se u saopćenju.

#BorbaZaIstinuIPravdu #DarijoKordic #PodrskaRatnomZlocincu #PravosnaznePresudeMKSJ #PritisakNaUdruzenje #RezolucijaEUParlamenta #SmjeneLidijeBradare #SmjeneSanjeVlaisavljevic #UdruzenjeZrtavaGenocida #BiH