Članak

Kanada: Vojska pomaže u gašenju požara, milioni hektara šume izgorjeli

(Patria) - Kanadska vojska raspoređena je u nedjelju na krajnjem sjeveru zemlje u borbi protiv stotina šumskih požara koji su van kontrole dok su stanovnici nekoliko udaljenih zajednica bježali od požara koji se širio, javio je AFP.

U međuvremenu, provincija Britanska Kolumbija, na pacifičkoj obali te zemlje, pripremila se za talas vrućine za koji se očekuje da će dodatno podstaći požare koji tamo gore.

„Mi smo uz ljude na sjeverozapadnim teritorijama dok se bave ozbiljnim šumskim požarima“, rekao je ministar odbrane Bill Blair na X-u, ranije poznatom kao Twitter.

„Kao odgovor na zahtjev za pomoć, kanadska vojska će pomoći u gašenju požara, vazdušnom transportu i planiranju, koordinaciji i logistici“, rekao je.

Brojnost raspoređenih snaga nije objavljena, ali kanadska vojska je posljednjih mjeseci poslala stotine vojnika u četiri druge provincije kako bi pomogla u borbi protiv šumskih požara zajedno sa skoro 11.000 vatrogasaca, uključujući 5.000 dovedenih iz inostranstva.

Ove sezone požari su se proširili širom zemlje sa izuzetnim intenzitetom, primoravši 168.000 Kanađana da napusti svoje domove i spalivši 13,5 miliona hektara, skoro dvostruko više od površine poslednjeg rekorda od 7,3 miliona hektara, prema Kanadskom međuagencijskom centru za šumske požare (CIFFC). U ovogodišnjim požarima poginule su četiri osobe.

Požari su izbacili neviđenu količinu ugljičnog dioksida, više od milijardu tona, što je gotovo ista količina koju bi godišnje proizvelo 217 miliona automobila, ili približno godišnjoj emisiji Japana.

Tokom vikenda, nekoliko zajednica na sjeverozapadnim teritorijama dobilo je naređenje da se evakuiše, uključujući 2.500 stanovnika Fort Smitha, jer su 233 šumska požara bjesnila na 2,1 milion hektara borealne šume.

Environment Canada je u međuvremenu upozorio da će temperature u Vancouveru i drugim dijelovima Britanske Kolumbije, gdje gori 390 šumskih požara, porasti do srijede.

Međutim, ne očekuje se da će temperature dostići rekordno visoku razinu iz juna 2021. godine, kada je živa u Lyttonu dostigla 49,6 stepeni Celzijusa prije nego što je selo opustošilo nekoliko dana kasnije u požaru u kojem su poginula najmanje dva stanovnika.

Jezero Cultus, istočno od Vancouvera, bilo je žarište u Kanadi u nedjelju, sa 31,1 stepenom Celzijusa. Za dijelove Britanske Kolumbije predviđa se ove sedmice 40 stepen Celzijusa.

#Svijet #Kanada #požari