Članak

RAT KOJEM SE KRAJ NE NAZIRE

Ukrajinski graničari podsjećaju Rusiju da je Zmijsko ostrvo ponovo njihovo

Malo Zmijsko ostrvo postalo je sinonim za ukrajinski otpor

(Patria) - Ukrajinski graničari postavili su novi znak na Zmijsko ostrvo ovog vikenda, podsećajući na
rane sate ruske invazije kada je vojnik na strateškom otoku Crnog mora upotrijebio poznatu
frazu da odbije da se preda ratnom brodu, javio je Reuters.

„Sljedeći granični znak biće postavljen na našem ukrajinskom Krimu nakon što ga oslobode odbrambene snage Ukrajine“, rekao je uniformisani muškarac, stojeći ispred postolja obojenog plavo-žutom poput zastave zemlje, u video snimku objavljenom na Facebooku u subotu kasno od strane načelnika granične službe Serhiya Deineka .

Malo Zmijsko ostrvo postalo je sinonim za ukrajinski otpor u prvim satima invazije 24. februara 2022. godine, kada su ruski oficiri na vodećem brodu Crnomorske flote „Moskva“ javili ukrajinskim stražarima koji su tamo stacionirani i naredili im da se predaju ili umru.

Jedan od njih je radio uzvratio „Ruski ratni brod, idi i j... se.“ Fraza je postala nacionalni slogan, prikazana na ukrajinskim bilbordima, majicama, a na kraju i poštanskoj marki. Strateško ostrvo gleda na morske puteve do Odese, glavne ukrajinske crnomorske luke. 14. aprila 2022. godine dvije ukrajinske rakete pogodile su „Moskvu“, najveći ratni brod potopljen u borbama u posljednjih 40 godina. Rusija kaže da je jedan mornar poginuo u nesreći.

Zapadni stručnjaci kažu da vjeruju da je oko polovice posade od njih 450 poginulo.
Rusija je 30. juna napustila Zmijsko ostrvo nakon što je pretrpela velike gubitke pokušavajući
da ga odbrani. Povlačenje je Kremlj nazvao još jednim „gestom dobre volje“.

#svijet #UkrajinskiGraničari #ZmijskoOstrvo #RuskaInvasija #CrnoMore #Krim #OdbrambeneSnage #NačelnikGraničneSlužbe #MoskvaBrod #NacionalniSlogan #RusijaPovlačenje