Članak

NAPETO NA ISTOKU

Potpredsjednik Tajvana odlazi u Paragvaj usred kineskih napora da izoluju ostrvo

Peña je posjetio Tajvan u julu i rekao predsjednici Tsai Ing-wen da će njegova zemlja „stati uz narod Tajvana“ tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

(Patria) - Potpredsjednik Tajvana otputovao je u subotu na put u Paragvaj kako bi učvrstio odnose s
posljednjim diplomatskim partnerom svoje vlade u Južnoj Americi u vrijeme kada Kina pojačava napore da izoluje ostrvsku demokratiju, javlja AP.

Putovanje Williama Laija uključuje zaustavljanje u San Franciscu i New Yorku, a Peking je kritikovao Washington zbog toga što je to dozvolio.

Lai bi u utorak trebao prisustvovati inauguraciji novoizabranog predsjednika Paragvaja Santiaga Peñe.
Lai je rekao da će se sastati sa zvaničnicima drugih vlada „kako bi međunarodno društvo shvatilo da je Tajvan zemlja koja istrajava u svojoj demokratiji, ljudskim pravima i slobodi i aktivno učestvuje u međunarodnim poslovima.“

Paragvaj je dio sve manje grupe od 12 vlada koje imaju diplomatske odnose s Tajvanom. To su uglavnom male, siromašne zemlje Afrike i Kariba. Tajvan je izgubio partnera ove godine kada je Honduras zvanično priznao Peking.

Peña je posjetio Tajvan u julu i rekao predsjednici Tsai Ing-wen da će njegova zemlja „stati uz narod Tajvana“ tokom njegovog petogodišnjeg mandata.

Tajvanski zvaničnici obično se zaustavljaju u Sjedinjenim Američkim Državama na putu ka i iz Latinske Amerike i sastaju se sa američkim zvaničnicima, što iritira Peking. Tajvanska vlada nije dala nikakve naznake da bi se Lai trebao sastati sa američkim zvaničnicima.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ranije je saopštilo da će „pratiti razvoj događaja“ i da je spremno poduzeti „odlučne i snažne mjere za odbranu svog nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

#Tajvan #PotpredsjednikTajvana #ParagvajPutovanje #KinaIzolacija #SanFrancisco #NewYork #InauguracijaParagvaja #TajvanDemokratija #TajvanSloboda #TajvanMeđunarodniPoslovi #12Vlada #svijet