Članak

PREPORUČLJIVO, ALI NE PRETJERIVATI

Indijski oraščić - Dar prirode za zdravo tijelo, puno energije i ojačanog imuniteta

Evo nekoliko koristi za zdravlje koje su povezane s indijskim oraščićem

(Patria) - Indijski oraščić, često nazivan i indijskim orahom ili kola oraščićem, jeste orašasti plod koji potiče od indijskog orašćića (Anacardium occidentale), tropskog drveta koje je domaći iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja u mnogim tropskim i suptropskim regionima širom svIJeta. Ovaj plod je popularan kao grickalica i takođe se koristi u kulinarstvu i za proizvodnju ulja.

Evo nekoliko koristi za zdravlje koje su povezane s indijskim oraščićem:

Bogatstvo hranjivim materijama: Indijski oraščići su bogati esencijalnim hranljivim materijama kao što su proteini, vlakna, vitamini (posebno vitamin E i B6), minerali (bakar, magnezijum, fosfor) i zdrave masti. Ovi nutrijenti su važni za održavanje optimalnog zdravlja tijela.

Zdrave masti: Indijski oraščići sadrže mononezasićene i polinezasićene masti, uključujući oleinsku kiselinu, koja se smatra zdravom masti i može doprinijeti održavanju zdravlja srca.

Antioksidanti: Ovi oraščići sadrže antioksidanse kao što su vitamin E i fitokemikalije kao što su polifenoli, koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu.

Srčano zdravlje: Zdrave masti i antioksidanti prisutni u indijskim oraščićima mogu podržati zdravlje srca smanjenjem nivoa lošeg holesterola (LDL) i očuvanjem funkcije krvnih sudova.

Kontrola šećera u krvi: Vlakna i minerali prisutni u indijskim oraščićima mogu pomoći u regulaciji nivoa šećera u krvi, što je posebno korisno za ljude sa dijabetesom.

Zdravlje kostiju: Oraščići sadrže minerale poput bakra, magnezijuma i fosfora koji su bitni za zdravlje kostiju.

Imunološka podrška: Nutrijenti kao što su cink, vitamin C i drugi antioksidansi mogu podržati funkciju imunološkog sistema.

Cink: Indijski oraščići su dobar izvor cinka, koji je važan za mnoge metaboličke procese, rast, razvoj i funkciju imunološkog sistema.

Važno je napomenuti da iako indijski oraščići imaju mnoge korisne sastojke, treba ih konzumirati umjereno, jer su kalorični. Osim toga, neki ljudi mogu biti alergični na orašaste plodove, uključujući indijske oraščiće, pa je važno biti oprezan ako imate poznate alergije.

Kao i kod bilo koje hrane, najbolje je uključiti indijske oraščiće u raznovrsnu i uravnoteženu ishranu kako biste maksimalno iskoristili njihove potencijalne koristi za zdravlje.

#dijabetes #indijskiorah #masti #nutricionisti #srce #zdravlje #magazin1