Članak

DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: SAD vojnu huntu Nigera drže odgovornom za predsjednika Bazouma

Sjedinjene Države su nedavno pauzirale određene programe pomoći Nigeru

(Patria) - Sjedinjene Američke Države će smatrati da je hunta koja je preuzela vlast u Nigeru odgovorna za sigurnost demokratski izabranog predsjednika Mohameda Bazouma, njegove porodice i zatočenih članova vlade, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

„Sjedinjene Države se pridružuju Ekonomskoj zajednici zapadnoafričkih država (ECOWAS) u pozivanju na obnovu ustavnog poretka u Nigeru“, rekao je Blinken u saopštenju koje je objavio američki State Department, javlja Reuters.

Sjedinjene Države su nedavno pauzirale određene programe pomoći Nigeru nakon što je vojna hunta svrgnula demokratski izabranog predsjednika.
Zapadnoafrički regionalni blok u četvrtak je naredio aktiviranje pripravnih snaga za moguću upotrebu protiv hunte koja je preuzela vlast u Nigeru u julu, rekavši da želi mirnu obnovu demokratije, ali su sve opcije, uključujući silu, bile na stolu.

„Sjedinjene Države cijene odlučnost ECOWAS-a da istraži sve opcije za mirno rješavanje krize“, rekao je Blinken.

Prijetnja invazije, iako nije specifična, podiže tenzije u i oko Nigera, proizvođača uranijuma koji je do puča bio važan saveznik Zapada u borbi protiv islamističkih pobunjenika koji su razorili regiju Sahel.

Hunta, koja je preuzela vlast 26. jula, prkosila je roku od 6. augusta za povlačenje koji je odredio ECOWAS, umjesto toga zatvorivši zračni prostor Nigera i obećavši da će braniti zemlju od bilo kakvog stranog napada.

#AntonyBlinken #ECOWAS #MirnaObnovaDemokratije #MohamedBazouma #Niger #SiluNaStolu #SjedinjeneAmeričkeDržave #Svijet #UstavniPoredak