Članak

REAKCIJA NA NEŠIĆEVE ISTUPE

Kožljak: Nešić poziciju ministra sigurnosti koristi za nacionalističku, prizemnu i uvrjedljivu retoriku

(Patria) - Povodom javnog istupa ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića oglasio se Alija Kožljak, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića. Nešić je komentirajući saopćenje Udruženja generala Armije Republike Bosne i Hercegovine, iznio niz uvreda i provokacija na račun člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

"Nešić postaje kontradiktoran kada nakon stotina napada iz RS-a poručuje da im Bećirović ne smeta. Samo naivni mogu povjerovati da se napadaju ljudi, koji im ne smetaju. Ovakvi Nešićevi jeftini propagandni trikovi, više nego prozirni, najviše govore o njihovom autoru. Već izvjesno vrijeme ministar Nešić dio je medijske kampanje usmjerene protiv člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, tako da ne bira ni povod ni vrijeme da vrijeđa, insinuira i provocira, kako bi ostao prisutan u medijskom prostoru.

Posljednjih godina smo se uvjerili da političari iz bosanskohercegovačkog entiteta RS pokušavaju da privole i mobiliziraju dio javnosti, agresivnim napadima na one koji državu Bosnu i Hercegovinu vide kao jedinstvenu, cjelovitu i suverenu, a sve njene građane smatraju ravnopravnim.

Ne postoji drugo objašnjenje za neprestane reakcije i jeftini populizam ministra Nešića. Njemu je od građana Bosne i Hercegovine povjerena časna pozicija ministra sigurnosti države Bosne i Hercegovine, što podrazumijeva odgovoran i profesionalan pristup naspram sigurnosnih prijetnji i izazova, sve u cilju mira i stabilnosti, kao osnovnih preduslova prosperiteta i progresa. Stoga je neprimjereno da gospodin Nešić poziciju ministra sigurnosti koristi za nacionalističku, prizemnu i uvrjedljivu retoriku", naglašava Kožljak.

A što se ordena tiče, tu ćemo se za sada zadržati od komentara, jer Nešić i slični ovakvim djelovanjem vode RS putem izolacije i sankcija kakve postdejtonska Bosna i Hercegovina ne pamti, naveo je Nešić.

"Zbog svega toga, bilo bi prikladnije kada bi politika Nenada Nešića i drugih političara iz bosanskohercegovačkog entiteta RS, umjesto napada na člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, bila usmjerena na razvoj i stabilnost cijele države Bosne i Hercegovine", zaključio je Kožljak.

#AlijaKožljak #DenisBećirović #NenadNešić #reakcija #BiH