Članak

REAKCIJE

Smajić o optužnicama protiv pripadnika Armije RBiH: Ubijanje Bosne po drugi put

"Svjedočimo nastavku progona branitelja Bosne i Hercegovine.

(Patria) - Tragično je da je podignuta optužnica protiv 13 pripadnika Armije RBiH, heroja odbrane Goražda, a da niko do sada nije procesuiran za četverogodišnju opsadu Goražda, ubijanja, silovanja, rušenja i uništavanja ovog grada na Drini, kazao je u reakciji delegat (Stranka za BiH) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Džemal Smajić.

"Svjedočimo nastavku progona branitelja Bosne i Hercegovine. Iz medija čitamo da je na spisku preko tri hiljade pripadnika Armije BiH koji su osumnjičeni za zločine od strane tzv. Dokumentacionog centra iz manjeg bh. entiteta. Sada vidimo da je ponovo, između ostalih, optužen i proslavljeni komadant Armije BiH Ahmet Sejdić koji je već jednom bio procesuiran i oslobođen svih optužbi. I to je još jedan od dokaza maltretiranja branitelja Bosne i nastavak političkog pritiska na Bošnjake. Šta radi tužilaštvo kada je u pitanju opsada Goražda? Da li je moguće da niko nije kriv za pravljenje kolektivnog goraždanskog logora sa desetinama hiljada stanovnika uključujući djecu, starce, žene, ranjene i iznemogle. Cijeli svijet je bio svjedok gladovanja Goražda četiri godine i herojskog prehranjivanja stanovništva koje je preko brda unosilo hranu u grad sa Grepka”, istakao je Smajić.

Dodaje da od svih koji tvrde da se bore za građane, posebno branitelje, očekuje da dignu svoj glas protiv javnog i smišljenog progona onih koji su branili Bosnu i Hercegovinu.

"Šutnja će biti znak da su izdane i pogažene sve linije dostojanstva. Kao što sam prije rekao, jasno je da ratni zločin ne zastarijeva i da trebaju odgovarati oni koji su ga napravili, ali propale optužnice, skuhane u Beogradu, do sada su pokazale u mnogim slučajevima da su političkog, a ne pravnog karaktera. Ovo je ubijanje Bosne po drugi put”, kazao je Smajić.

#Branitelji #DžemalSmajić #Opsada #Optužnica #Rušenje #Silovanja #Ubijanja #Uništavanje #BiH