Članak

RAT

Zelenski: U ruskom raketnom napadu pogođena ukrajinska aeronautička firma

(Patria) - Ruski raketni napad u subotu je pogodio postrojenje ukrajinske aeronautičke grupe Motor Sič, jedne od nekoliko kompanija koje je vlada rekvirirala nakon invazije Moskve, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski, javlja AFP.


„Danas je bio još jedan ruski raketni napad na našu zemlju. Kinžali, kalibri... Pogodili su Motor Sič“ u blizini Hmeljnickog u zapadnoj Ukrajini, oko 300 kilometara jugozapadno od Kijeva, rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju.

Motor Sič, koji proizvodi motore za avione i helikoptere i druge komponente, bio je među „strateškim“ firmama koje je ukrajinsko ministarstvo odbrane preuzelo prošlog novembra.


Zelenski je rekao da je napad uključivao rusko hipersonično oružje Kinžal, koje je dizajnirano da izbjegne sisteme protivvazdušne odbrane, iako je dodao da su „neki od projektila oboreni“.


Regija Hmeljnicki, stotinama kilometara od prve linije borbi u istočnoj Ukrajini, redovno je bila na meti ruskih udara. Region je dom velike ukrajinske vazdušne baze.


Sjedište Motor Siča nalazi se u regiji Zaporožja na jugoistoku Ukrajine koja je djelomično pod kontrolom Rusije. Njen guverner je ranije u subotu rekao da je ruski udar izazvao požar na lokaciji izvan grada. Nije bilo jasno da li su ruski udari pogodili štab Motor Siča.

#HipersoničnoOružje #Hmeljnicki #Kijev #Kinžal #MotorSič #Požar #RuskiNapad #RuskiUdar #Ukrajina #Zaporožje #Svijet