Članak

NEŠTO NE ŠTIMA

Kajganić i dalje miljenik Murphyja čija zemlja sankcioniše one koje Milanko štiti!?

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, inače blizak SNSD-u i Miloradu Dodiku sve rjeđe se pojavljuje u medijima.

Piše: Amina Čorbo-Zećo

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, inače blizak SNSD-u i Miloradu Dodiku sve rjeđe se pojavljuje u medijima. Posljednjih 15 dana, posebno nakon prijave Transparency International u Bosni i Hercegovini u vezi s njegovim sumnjivim dodjelama predmeta koje nije vršio u skladu sa Pravilnikom o TCMS.


Iako je demantirao navode TI BiH kako je riječ o nekom nesporazumu, teško je vjerovati da će VSTV, koji je sumnjivo i izabrao Kajganića za prvog tužitelja u BiH, učiniti neki konkretan potez na razrješavanju ovog slučaja.


Halil Lagumdžija koji je na čelu VSTV-a skoro pod obavezno uvijek brani Kajganića i nalazi izgovore za svoje nedjelovanje!


No, ovaj tekst nastaje nakon sankcija SAD uvedenih za četiri zvaničnika u Bosni i Hercegovini zbog podrivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.
“Posebna sjednica NSRS sazvana je 27. juna 2023. godine na zahtjev Radovana Viškovića, Nenada Stevandića i Željke Cvijanović, a Miloš Bukejlović je u ime Vlade RS zakon predstavio NSRS.

Posljedično, ova četiri lica snose odgovornost za podsticanje usvajanja ovog propisa koji predstavlja prijetnju provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u obrazloženju iz SAD.


Nije navedeno rušenje ustavnog poretka Bosne I Hercegovine, ali to Milorad Dodik i nabrojani rade sistemski dugo, a posljednji put kada su usvojili zakon kojim ne priznaju Ustavni sud BiH.


Sada se postavlja pitanje djelovanja Tužilaštva BiH i Kajganića (ima punu podršku Amabasade SAD) i zašto do sada državne institucije BiH nisu odradile svoj posao i procesuirale odgovorne. Je li Kajganiću sada jasnije da su u krivičnom djelu! I to onom za koje je zaprijećena zatvorska kazna.


Formiranje predmeta nije dovoljno, jer znamo da ladice u Tužilaštvu BiH su prepune 'slučajevima Dodik', koje nikada ne dobiju sudski epilog!? Primjer kupovina vile na Dedinju ili poljske bolnice, kao i korištenje industrijskog kisika!


Nema Kajganić objašnjenja, pa ga nema ni u medijima. Sjetimo se samo koliko je često pojašnjavao zbog čega ne podižu optužnice za negatore genocida, a tada se pravdao ne postojanjem sudske prakse!?


Nesuvisla pojašnjenja i nerad više ne smiju biti samo predmetom analiza, već VSTV konačno mora početi raditi svoj posao.


Podsjetit ću da nakon što je ukaz predsjednika RS Milorada Dodika objavljen u Službenom glasniku entiteta, Tužilaštvo BiH formiralo je tim koji će u saradnji sa drugim institucijama raditi na ovom predmetu.To je bilo 9. Jula, nakon čega nastaje muk.

Za maštovite neka probaju zamisliti šta bi se desilo da neko iz reda Bošnjaka se ponaša slično, ili ne daj Bože isto!

U najmanju ruku bio bi uhapšen u roku od dva sata.

Dvostruki aršini na djelu, Bošnjaci na crnim listama gube sva prava, a Srbi i Hrvati jačaju i bivaju nagrađeni boljim pozicijama i ugledu u narodu. Jasno je dakle da bez adekvatne kazne u BiH, rušitelji ustavnog poretka neće stati zbog američkih sankcija.

A, čini se neće ih procesuirati ni Kajganić, zato se sistem mora pod hitno mijenjati, tačnije ljudi u njemu. Jer, Milanko ne zaslužuje poziciju koju je dobio, koja mu je poklonjena, i to na krilima američkog ambasadora Michaela Murphyja, čija zemlja sankcionira one koje Kajganić štiti, a građani BiH od toga imaju samo veliko NIŠTA.

#AminaČorboZećo #DaytonskiMirovniSporazum #HalilLagumdžija #NSRS #PravilnikoTCMS #SankcijeSAD #TransparencyInternational #VSTV #bih

This is the latest unscrambler best puzzle like to play it.