Članak

SASTANAK U EGIPTU

Palestinski rivali formirali 'komitet za pomirenje'

Suprotstavljeni palestinski politički lideri na sastanku u Egiptu odlučili su u nedjelju formirati komitet za unutarpalestinsko pomirenje.

Foto: Twitter

(Patria) - Suprotstavljeni palestinski politički lideri na sastanku u Egiptu odlučili su u nedjelju formirati komitet za unutarpalestinsko pomirenje. Predsjednik Mahmoud Abbas i lider Hamasa Ismail Haniyeh sastali su se na rijetkim razgovorima licem u lice u priobalnom gradu El Alameinu zajedno s predstavnicima većine palestinskih političkih frakcija, javio je AFP.

Najnoviji pokušaj pomirenja ima za cilj premostiti jaz između paralelnih vlada Hamasa u blokiranom Pojasu Gaze i Palestinske vlasti koju kontroliše Abbasov sekularistički pokret Fatah, koja upravlja područjima okupirane Zapadne obale pod kontrolom Palestinaca.

Abbasu i Haniyehu pridružili su se šefovi drugih frakcija, osim moćnog Islamskog džihada i dvije druge manje grupe. Islamski džihad je stavio oslobađanje zatvorenika koje drže snage sigurnosti pod Abbasovom kontrolom kao uslov za slanje predstavnika u El Alamein.

Haniyeh je ranije u nedjelju pozvao Abbasa da prekine „sigurnosnu saradnju“ s Izraelom i „politička hapšenja“, prema učesnicima sastanka. Lider Hamasa je također rekao da „novi, inkluzivni parlament mora biti formiran na osnovu slobodnih demokratskih izbora“. Hamas, koji je pobijedio na posljednjim parlamentarnim izborima Palestinaca održanim 2006. godine, više puta je pozivao na opšte izbore.

Abbas je rekao da se „državni udar i podjela koja nas je zadesila... moraju završiti“, misleći na sukobe između Hamasa i Fataha koji su uslijedili nakon glasanja 2006. godine. „Moramo se vratiti jedinstvenoj državi, jedinstvenom sistemu, jedinstvenom zakonu i jednoj legitimnoj vojsci“, dodao je Abbas.

Kako bi radio na tome, 87-godišnji predsjednik najavio je „formiranje komiteta za nastavak dijaloga... okončanje podjela i postizanje palestinskog nacionalnog jedinstva“. U kasnijoj izjavi Abbasa se kaže da se „nada skorom sastanku u Egiptu kako bi se našem narodu najavio kraj“ 17-godišnjih podjela „i povratak palestinskom nacionalnom jedinstvu“.

Palestinski politikolog Moukhaimer Abu Saada rekao je za AFP da formiranje komiteta nije razlog za slavlje. „Najbolji način da se nešto ubije je da se formira komitet za to“, rekao je. Kaže da sumnja da će taj potez dovesti do bilo kakvog napretka ka „okončanju podjele ili određivanju datuma za palestinske izbore“.

Haniyeh je u nedjelju pozvao na „restrukturisanje Palestinske oslobodilačke organizacije“, krovne institucije koja promoviše palestinsku državnost. PLO uključuje većinu palestinskih političkih frakcija, ali ne i Hamas ili Islamski džihad.

PLO je „jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda“, rekao je Abbas. Pozvao je na „mirni narodni otpor“, dok je Haniyeh tražio „sveobuhvatan otpor“.

Nedjeljni sastanak održan je usred ponovnog izbijanja nasilja u najvećem libanskom izbjegličkom kampu za Palestince, Ain al-Helweh u južnom lučkom gradu Sidonu, u borbama su tokom noći i u nedjelju ubijeno pet članova Fataha i jedan islamistički borac.

Libanski premijer Najib Mikati označio je borbe „sumnjivim u trenutnom regionalnom i međunarodnom kontekstu“, ali palestinske vođe u El Alameinu nisu komentarisali sukobe.

#svijet #Palestina #Egipat #Sastanak



My friend's mother-in-law gets $80 an hour on the internet. she has been without work for 12 months but last month her earnings were $16778 just working at home for a few hours per week.
.
.
check out this site_____
https://elliotofiatessy.blogspot.com/