Članak

SJEDNICE

Predsjedništvo donijelo Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu BiH

Donijeta je odluka i o upućivanju poziva Češke Republike Petru Pavelu

(Patria) - Predsjedništvo BiH je donijelo Plan strukture generalskog kora u odbrambenom sistemu Bosne i Hercegovine. Donošenjem ove odluke stečeni su uslovi za imenovanje novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH odredilo je delegaciju Bosne i Hercegovine za učešće na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN-a, koja će biti održana od 19. do 26. septembra 2023. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Donijeta je odluka i o upućivanju poziva Češke Republike Petru Pavelu za zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva mladih i sporta Republike Bugarske o saradnji u oblasti mladih i sporta, zatim Memoranduma o razumijevanju u vezi sa saradnjom u oblasti izbora između Centralne izborne komisije BiH i Stalnog izbornog tijela Rumunije.

Donijetu su i odluke o ratifikaciji: Protokola o zabrani upotrebe u ratu zagušljivih, otrovnih ili sličnih plinova i bakterioloških metoda ratovanja, Sporazuma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj, Sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcijskog plana u prilog Paketu za energetsku podršku za Zapadni Balkan u korist Bosne i Hercegovine za 2023. godinu između Evropske unije koju predstavlja Evropska komisija i Bosne i Hercegovine koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, Dodatak Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici.

#CentralnaIzbornaKomisija #ČeškaRepublika #GeneralneSkupštineUN #GeneralskiKor #MinistarstvoCivilnihPoslova #ProtokolOZabraniUpotrebe #ŽeljkoKomšić #BiH