Članak

PARLAMENTARNA IGRA

Ni delegati neće razmatrati rebalans Budžeta, Nikšić obećao novac u narednim danima za djecu oboljelu od cistične fibroze

Ranije je isti prijedlog povučen i sa sjednice Predstavničkog doma PFBiH.

(Patria) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović izvijestio je danas na sjednici da je Vlada FBiH dostavila akt da se radi dorade iz parlamentarne procedure povlači Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama budžeta Federacije BiH za ovu godinu, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o izvršavanju budžeta FBiH za ovu godinu.

Ranije je isti prijedlog povučen i sa sjednice Predstavničkog doma PFBiH.


S obzirom da su i izmjene i dopune finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, odnosno odluka o davanju predhodne saglasnosti na te izmjene i dopune finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2023. godinu usko vezane za rebalans budžeta, proizilazi da delegati ni tu tačku danas ne mogu razmatrati.

Ovaj rebalans budžeta ticao se i novaca koji se trebaju dodijeliti djeci oboljeloj od cistične fibroze, koji nemaju vremena za parlamentarne igre.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić komentarisao je tešku situaciju u kojoj se našla djeca oboljela od cistične fibroze i njihovi roditelji.

Nikšić je danas održao sastanak sa roditeljima djece oboljele od cistične fibroze povodom čega se ogasio i na svom Facebook profilu.

On je kazao da je potpuno svjestan težine situacije u kojoj se nalaze djeca oboljela od cistične fibroze, a sa njima i njihovi roditelji te hitnosti nabavke lijeka.

"Djeca ne mogu čekati. U tom smislu učinili smo sve što možemo kako bismo lijek što prije nabavili. Sredstva će biti doznačena Zavodu u narednih par dana. Znamo i mi i roditelji da je to tek prvi dio rješenja. Teži dio, onaj sistemski je nešto na što se moramo fokusirati", rekao je.

On smatra važnim da Vlada FBiH pokazuje senzibilitet i ogromnu volju da se pronađe rješenje.

"Cijenim razumijevanje i volju za saradnjom i međusobnom pomoći na tom putu, roditelja i Udruženja. Teško je brinuti o oboljeloj djeci i pokušavati naći opravdanje za procedure i manjkavosti sistema. Ti roditelji su zajedno sa svojom djecom istinski heroji. Sve što uspijemo uraditi da koliko toliko, a nadam se i u potpunosti pomognemo i olakšamo im, bit će sasvim sigurno naša moralna i ljudska pobjeda i na kraju krajeva naša dužnost. Oboljela djeca nisu socijalni slučaj, već ravnopravni dio društva kojima smo dužni obezbijediti potrebnu pomoć i njegu", zaključio je.

#BiH #CističnaFibroza #HitnaNabavka #NerminNikšić #RebalansBudžeta #TomislavMartinović #ZakonIZakon #ZavodZdravstvenogOsiguranja