Članak

SUMNJIVI POSLOVI

Imenuje se direktor KUIP KS: Može li Mešić uprkos krivičnim prijavama do novog mandata

Upravo danas 31. jula će komisija i održati sjednicu.

(Patria) - Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP) i imenovanju Komisije koja će provesti konkursnu proceduru.

Upravo danas 31. jula će komisija i održati sjednicu.

Inače, uporedo sa donošenjem Odluke od strane Vlade, podnesena je krivična prijava Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv aktuelnog v.d direktora Adisa Mešića.

Zanimljivo, aktuelni v.d.direktora KUIP KS je prema navodima iz krivične prijave je falsifikovao javnu ispravu (dokaz radnog iskustva) prilikom zapošljavanja u KUIP KS na poziciju kantonalnog tržišno-turističkog inspektora.


Aktuelni v. d. Mešić pretenduje i na novi mandat direktora KUIP KS.


Sada je sve u rukama Komisije Vlade KS za provođenje konkursne procedure za izbor direktora. Još uvijek je nejasno da li će tražiti mišljenje Ureda za borbu protiv korupcije ili pak Tužilaštva KS?

Jer, ranije je Ured za borbu protiv korupcije zbog nepravilnosti u postupku izbora i imenovanja ili u organizaciji i rukovođenju radom javnih ustanova uputio je više inicijativa prema Vladi KS, odnosno resornim ministarstvima, da se pokrene procedura za utvrđivanje odgovornosti direktora jer su nezakonito obnašali dužnosti. Među njima je i Mešić.


Također, grupa radnika je pisala i premijeru Nihadu Uku, kao i skupštinskim zastupnicima kada je Vlada KS trebala imenovati v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove KS, gdje su naveli da će to biti treći put Adis Mešić, te da se protive tome. Iako su naveli da je takva odluka suprotna članu 4. Zakona o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, grupa službenika KUIP-a, Vlada je ipak imenovala Mešića.


Međutim, nije samo Mešić ‘problematičan. Prema provjerenim izvorima iz KUIP KS tamo je lista Inspektora koji su falsifikovali javne isprave o radnom iskustvu i to inspektori C. S., DZ. Z, M. M, A. M...)

#AdisMesić #BorbaProtivKorupcije #FalsifikovanaIsprava #KomisijaZaKonkurs #KonkursZaDirektora #KrivicnaPrijava #KUIPKS #NezakonitoObnasaliDužnosti #ProvjereniIzvori #VladaKantonaSarajevo #BiH