Članak

UKRAJINA SVE JAČA

Zelenski nakon napada na Moskvu dronovima: Rat se vraća u Rusiju

Zelenski je rekao da su napadi na rusku teritoriju „neizbježan, prirodan i apsolutno pošten proces“

(Patria) - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se rat vraća u Rusiju nakon napada dronovima na glavni grad Moskvu, javio je BBC.


Zelenski je rekao da su napadi na rusku teritoriju „neizbježan, prirodan i apsolutno pošten proces“ rata između dvije zemlje. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su tri ukrajinska drona oborena u nedjelju, a dva su se srušila na poslovne zgrade. Aerodrom Vnukovo, jugozapadno od centra grada, nakratko je zatvoren.


U video obraćanju iz zapadnoukrajinskog grada Ivano-Frankivska, Zelenski je rekao da Ukrajina postaje sve jača.

„Danas je 522. dan takozvane 'Specijalne vojne operacije', za koju je rusko rukovodstvo mislilo da će trajati nekoliko sedmica“, rekao je on.

„Postepeno se rat vraća na teritoriju Rusije – u njene simbolične centre i vojne baze, a to je neizbježan, prirodan i apsolutno pošten proces“, dodao je.

Ova karakterizacija je svakako viši nivo u odnosu na uobičajeni pristup Kijeva da ne priznaje odgovornost za napade unutar Rusije, primjetio je BBC. Možda je to daleko od priznanja, ali Zelenski se očito osjeća dovoljno samouvjereno da izvrši pritisak, a ne samo na Kremlj.


Ovakvi napadi dronovima su takođe prilika za njega da se obrati ruskom stanovništvu, od kojih većina vjeruje da je invazija Moskve pravedna. Ako eksplozije u blizini kuće povežu sa onim što se dešava u Ukrajini, prema sugestiji Zelenskog, Vladimiru Putinu će biti malo teže da opravda svoju invaziju, koju on samo želi da proširi.

Zvaničnici su rekli da nakon napada dronom u Moskvi nije bilo povrijeđenih.
Moskva, koja se nalazi oko 500 km od ukrajinske granice, rijetko je bila meta otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

#DronoviRusija #KijevNapadiRusija #MoskvaDronNapad #PutinInvazijaRusija #RusijaInvazijaUkrajina #SpecijalnaVojnaOperacija #UkrajinaRusijaRat #VnukovoZatvoren #ZelenskiMoskvaNapad #ZelenskiPritisakKremlj #svijet