Članak

VRIJEĐA DRUGE

Danska i Švedska istražuju zakonska ograničenja za proteste koji uključuju spaljivanje Kur'ana

Napominju da su takvi protesti išli na ruku ekstremistima

(Patria) - Danska vlada saopštila da će istražiti pravna sredstva za zaustavljanje protesta koji uključuju spaljivanje svetih tekstova u određenim okolnostima, navodeći zabrinutost za sigurnost nakon reakcije na takve incidente u kojima je Kur'an oskrnavljen u Danskoj i Švedskoj.


Napominjući da su takvi protesti išli na ruku ekstremistima, vlada želi „istražiti“ intervencije u situacijama u kojima se „vrijeđaju druge zemlje, kulture i religije i gdje bi to moglo imati značajne negativne posljedice po Dansku, ne samo u pogledu sigurnosti”, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova, prenio je AFP.


„To se, naravno, mora učiniti u okviru ustavom zaštićene slobode izražavanja i na način koji ne mijenja činjenicu da sloboda izražavanja u Danskoj ima veoma širok opseg“, dodaje se, naglašavajući da je to jedna od najvažnijih vrijednosti u zemlji.

Nekoliko nedavnih protesta koji uključuju skrnavljenje muslimanske svete knjige podigli su diplomatske tenzije širom Bliskog istoka i u dvije nordijske zemlje. Danska vlada je istakla da su protesti „dostigli nivo na kojem se Danska, u mnogim dijelovima svijeta i širom kontinenata, smatra zemljom koja olakšava vrijeđanje i omalovažavanje kultura, religija i tradicija drugih zemalja“.

Dodaje se da je „primarna svrha“ nekih akcija bila provociranje i da
bi „mogle imati značajne posljedice“. I danski i švedski ambasadori su pozvani na razgovore u niz bliskoistočnih zemalja.


U odvojenom saopštenju, švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da je bio u bliskom kontaktu sa danskom koleginicom Mette Frederiksen i da je sličan proces u toku u Švedskoj.


„Također smo već počeli da analiziramo pravnu situaciju... kako bismo razmotrili mjere za jačanje naše nacionalne sigurnosti i sigurnosti Šveđana u Švedskoj i širom svijeta“, rekao je Kristersson.


Saudijska Arabija i Irak pozvali su na sastanak, koji će se održati u ponedjeljak, Organizacije islamske saradnje (OIC) sa sjedištem u Džedi kako bi se pozabavili skrnavljenjem Kur'ana u Švedskoj i Danskoj.

#DanskaVlada #EkstremistiProtesti #Kur'anOskrnavljen #ProtestiZaustavljanje #ReakcijaNaIncidente #SlobodaIzražavanja #SvetiTekstoviSpaljivanje #VrijeđanjeDrugaZemlja #ZabrinutostZaSigurnost #svijet