Članak

SUKOBI

Nekoliko ljudi ubijeno u frakcijskim borbama u palestinskom izbjegličkom kampu u Libanu

Zvanična libanska novinska agencija NNA dala je „privremeni broj“

(Patria) - Najmanje šest osoba ubijeno je u sukobima u nemirnom palestinskom izbjegličkom kampu Ain al-Helweh na jugu Libana, saopštio je pokret Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abasa i izvor u kampu, prenio je AFP.

U borbama između Fataha i islamista u kampu, koje su izbile preko noći i stišale do večeri, ubijen je vojni vođa Fataha i četvorica njegovih kolega, saopštio je sekularistički pokret.


Palestinski izvor u kampu, govoreći pod uslovom anonimnosti, rekao je da je „islamist iz grupe al-Shabab al-Muslim“ također ubijen, a šestoro drugih, uključujući vođu grupe, je ranjeno.


Zvanična libanska novinska agencija NNA dala je „privremeni broj“ od šest mrtvih i više od 30 ranjenih u Ain al-Helwehu, najvećem od 12 palestinskih izbjegličkih kampova u Libanu koji se nalazi jugoistočno od priobalnog grada Sidona. NNA je izvijestila da su zalutali meci oštetili i kuće izvan kampa.


Fatah je u saopštenju potvrdio smrt komandanta Ashrafa al-Armouchija i četvorice njegovih „drugova“ tokom „gnusne operacije“. U saopštenju se osuđuje „odvratan i kukavički zločin“ čiji je cilj podrivanje „sigurnosti i stabilnosti“ palestinskih kampova u Libanu.


Ranjen je i libanski vojnik, pogođen gelerima iz „minobacačke granate koja je pala na jedan od vojnih punktova“, objavila je vojska na X-u. Njegovo stanje je stabilno.


Libanski premijer Najib Mikati je nazvao vrijeme sukoba „sumnjivim u trenutnom regionalnom i međunarodnom kontekstu“. Mikati je kritikovao „ponovljene pokušaje da se Liban iskoristi“ kao bojno polje za poravnjavanje tuđih računa „na račun Libana i Libanaca“.


„Pozivamo palestinsko vodstvo da sarađuje s vojskom kako bi kontrolisalo sigurnosnu situaciju i isporučilo libanonskim vlastima one koji je kompromituju“, dodao je.


Prekid vatre je dogovoren od 18:00 tokom sastanka palestinskih frakcija, uključujući Fatah, kojem su također prisustvovali članovi libanskih pokreta Amal i Hezbollah, navodi se u zajedničkom saopštenju kasnije.


Palestinsko predsjedništvo je osudilo „gnusni masakr i terorističko ubistvo“ članova Fataha.

„Ovo prelazi sve crvene linije i podriva sigurnost u Libanu“, navodi se u saopštenju. Borbe između rivalskih grupa uobičajene su u Ain al-Helwehu, koji je dom za više od 54.000 registrovanih palestinskih izbjeglica kojima su se posljednjih godina pridružile hiljade Palestinaca koji bježe od sukoba u Siriji.
Po dugogodišnjem dogovoru, libanska vojska ne ulazi u palestinske izbjegličke kampove u zemlji, ostavljajući samim frakcijama da brinu o sigurnosti.

#fatah #Liban #Palestina #svijet