Članak

SUOČENI S KRITIKAMA ZBOG DOZVOLA

Švedska preispituje boravišnu dozvolu Iračaninu koji je spalio primjerak Kur'ana

(Patria) - Švedska agencija za migracije saopštila je da preispituje dozvolu za boravak iračke izbjeglice koja stoji iza nekoliko skrnavljenja primjeraka Kur'ana u Stockholmu posljednjih sedmica, što je uznemirilo muslimane širom svijeta, javio je Reuters.

Iračanin je prošlog mjeseca zapalio primjerak Kur'ana ispred centralne džamije u Stockholmu, a također je održao demonstracije ispred iračke ambasade u julu gdje je rekao da će spaliti svetu knjigu, ali to nije učinio.

Agencija za migracije saopštila je da preispituje njegov imigracioni status, nakon što je dobila informaciju od švedskih vlasti koje su dale razlog da ispitaju da li bi muškarcu trebalo oduzeti status u Švedskoj.

„To je zakonska mjera koja se preduzima kada švedska agencija za migracije dobije takve informacije i prerano je reći bilo šta o ishodu slučaja“, rekao je portparol agencije, dodajući da nije u mogućnosti da komentariše dalje zbog povjerljivosti.

Prema švedskoj novinskoj agenciji TT, muškarac ima privremenu boravišnu dozvolu u
Švedskoj koja ističe 2024. godine. Švedska se posljednjih sedmica našla u centru pažnje međunarodne javnosti nakon protesta u kojima je primjerak Kur'ana oštećen i spaljen.

Stokholmska policija je također primila prijave za demonstracije koje su uključivale
spaljivanje drugih vjerskih knjiga kao što su kršćanska i hebrejska Biblija, što je mnoge
navelo da kritikuju Švedsku.

Švedski sudovi su presudili da policija ne može zaustaviti spaljivanje svetih spisa, ali je vlada premijera Ulfa Kristerssona ranije u julu rekla da će ispitati postoji li razlog za izmjenu Zakona o javnom redu kako bi se policiji omogućilo da zaustavi spaljivanje Kur'ana.

#dozvola #Kur'an #paljenje #Švedska #svijet