Članak

TREĆA SJEDNICA

Dom naroda Parlamenta FBiH o setu energetskih zakona

(Patria) - Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u ponedjeljak će održati tek treću redovnu sjednicu na kojoj bi po skraćenom postupku trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru u FBiH. Na dnevnom redu je i rebalans Budžeta FBiH, ali s obzirom da je federalni premijer Nermin Nikšić povukao ovaj materijal zbog dorade sa prošle sjednice Predstavničkog doma, tako ga neće razmatrati ni Dom naroda.

Razlozi za donošenje izmjena i dopuna Zakona o trezoru u FBiH jesu harmonizacija sa Zakonom o budžetima u FBiH i Zakonom o internoj reviziji u javnom sektoru u FBiH.

Delegati bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Federaciji BiH koji je 25. jula usvojio Predstavnički dom PFBiH. Radi o jednom od najvažnijih zakona koji, kako je tada obrazloženo, treba nakon 28 godina vratiti ponos i dostojanstvo civilnim žrtvama rata.

Predviđeno je i razmatranje Dokumenta okvirnog budžeta FBiH za period 2024. – 2026. godina, te seta energetskih zakona koje je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio na sjednici 6. jula.

Riječ je o Prijedlogu zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti, Prijedlogu zakona o električnoj energiji u FBiH i Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

#Domnaroda #energetskizakoni #sjednica #BiH