Članak

NAKON IZBORA U ŠPANIJI

Sanchez dalje od formiranja vlade: Socijalisti izgubili mandat nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva

(Patria) - Španski socijalisti imaju mandat manje nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva, što im otežava formiranje ljevičarske koalicije jer im je potrebna podrška katalonskih separatista, a ne samo njihova uzdržanost, javio je Reuters

Na izborima održanim u prošlu nedjelju, ni lijevi ni desni blokovi nisu osvojili dovoljno mjesta da formiraju većinu, a katalonske separatističke stranke Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Junts su se pojavile kao odlučujući faktor, jer obje imaju po sedam mjesta.

Smatra se da će Esquerra podržati socijalistu Pedra Sancheza, ali s novim prebrojavanjem poslaničkih mandata, koje je u subotu navečer potvrdila izborna komisija, čini se da bi Junts, tvrda linija katalonskih stranaka, također morala aktivno podržati Sancheza da formira vladu.

Prebrojavanjem glasova više od 233.000 Španaca koji žive u inostranstvu, jedno mjesto u
Madridu dodijeljeno je Narodnoj stranci (PP), a ranije je dodijeljeno socijalistima u prvom prebrojavanju glasova.

Za formiranje vlade potrebno je 176 glasova u parlamentaru sa 350 mjesta. Ako nijedan blok to nema, dolazi do novog glasanja i strana sa najviše glasova pobjeđuje prostom većinom. Prema revidiranom broju poslaničkih mjesta, PP bi mogao prikupiti ukupno 171 glas, uključujući 137 svojih, 33 iz krajnje desničarske stranke Vox i jedan iz Unije naroda Navarre, regionalne stranke. Nijedna druga stranka nije rekla da će podržati vladu koja uključuje Vox.

Glasnogovornica Kanarske koalicije, regionalne stranke s jednim poslanikom, rekla je da neće podržati vladu koju čini Vox, ali nije odlučila hoće li podržati Sancheza. Sanchez bi mogao prikupiti 171 mjesto sa 121 mjestom socijalista i podršku krajnje lijeve
stranke Sumar (31 mjesto), Esquerre (sedam), baskijskih separatista EH Bildu (šest),
Baskijske nacionalističke partije (pet ) i Galicijskog nacionalističkog bloka (jedan).

U petak, prije promjene rezultata izazvane prebrojavanjem glasova dijaspore, lijevi blok
računao je na 172 glasa, dok su PP i saveznici Vox i UPN mogli prikupiti 170. To je značilo da je Sanchez samo morao uvjeriti Junts da se suzdrži od glasanja, i tako biti izabran prostom većinom. Sada, u zavisnosti od toga kako stranka sa Kanara odluči da postupi, Sanchezu će vjerovatno trebati barem jedan glas Juntsa da pobijedi PP i njene saveznike.

Junts, koji zauzima tvrđi stav o nezavisnosti Katalonije od ERC-a, rekao je u ponedjeljak da su njegovi uslovi za pomoć Sanchezu dozvola za održavanje referenduma u Kataloniji o nezavisnosti i amnestija za sve separatiste koji se suočavaju sa pravnim optužbama u vezi s neuspjelim referendumom za nezavisnost 2017. godine. Za održavanje referenduma bila bi potrebna promjena španskog ustava i glasanje većine poslanika, što se sigurno neće dogoditi.

Alberto Nunez Feijoo, lider PP-a, i dalje je odlučan da pokuša da formira desničarsku
koaliciju.

„Feijoo želi da vlada u ime svih Španaca“, rekao je Pedro Rollan, regionalni koordinator PP-a, u Madridu u subotu.

Vođa Sumara Yolanda Díaz pozvala je sve „progresivne snage“ da podrže Sancheza.

„Vjerujem da političke grupe moraju iskoristiti priliku i apelujem na progresivne i
demokratske snage zemlje da garantuju da će (Sanchez) biti izglasan za premijera“, rekla je ona u intervjuu za italijanski list La Repubblica objavljenom u subotu.

#Izbori #PedroSanchez #Španija #vlast #svijet