Članak

NE PRESTAJU OKUPLJANJA

170.000 Izraelaca u Tel Avivu na protestima protiv pravosudne reforme

(Patria) - Izraelaci su izašli u subotu navečer na ulice u znak protesta zbog odluke vlade da nastavi sa svojim paketom reforme pravosuđa uprkos širokom protivljenju.

Demonstranti su se okupili u komercijalnom centru u Tel Avivu, održavajući zamah
višemjesečnih protesta protiv prijedloga premijera Benjamina Netanyahua, javlja AFP.
Od sjevernog grada Haife do Eilata na Crvenom moru, organizatori protesta promovisali su skupove širom zemlje u najvećem testu javnog mnijenja otkako je vlada u ponedjeljak stavila ključni dio svojih reformi na konačno glasanje u parlamentu.

Glasanje za ukidanje zakona o „razumnosti“, putem kojeg Vrhovni sud može poništiti vladine odluke kao što su imenovanja ministara, naišlo je na zabrinutost najvećih saveznika Izraela, uključujući Sjedinjene Američke Države.

Izraelski medicinari su odgovorili kratkim štrajkom, veliki broj vojnih veterana obećao da će okončati svoje volonterske dužnosti, a sindikati razmišljaju o daljnjim akcijama.

Netanyahu tvrdi da su reforme neophodne za ponovno uspostavljanje ravnoteže u odnosu između izabranih zvaničnika i pravosuđa. Iako zvanična brojka o odzivu nije bila dostupna, izraelski Kanal 13 procjenjuje da je u Tel Avivu izašlo više od 170.000 ljudi.

Višemjesečni protesti otkako je pravosudni paket predstavljen u januaru, uključujući i neke u znak podrške vladi, doveli su do straha od širenja pukotina u izraelskom društvu. Stacionirana na štandu „psihološke prve pomoći“ za demonstrante u Jerusalemu, terapeutkinja Pnina Manes rekla je da situacija „razdire porodice“.

Ove sedmice je Vrhovnom sudu podneseno više predstavki protiv glasanja u ponedjeljak, a ročišta bi trebala biti održana u septembru.

Širi reformski paket uključuje ambicije da se vladi da veće pravo glasa u imenovanju sudija, kao i smanjenje statusa pravnih savjetnika ministara.

Zakonodavni proces je trenutno na čekanju zbog ljetne pauze u parlamentu, a Netanyahu je obećao otvorenost u pregovorima o budućim koracima.

#Izrael #pravosuđe #reforma #svijet