Članak

ŠTA SE DESILO

Odgođena posjeta Johnathana Finera Sarajevu, razlozi nisu saopćeni

Jučer najavljeno, danas odgođeno

(Patria) - Posjeta glavnog zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a Johnathana Finera, zakazana za ponedjeljak 31.7.2023.godine u 15.00 sati, odgođena je do daljnjeg.

Podsjećamo, iz Predsjedništva je jučer rečeno da će Finer stići i sastati se sa članovima Predsjedništva BiH, ali od toga za sada neće biti ništa.

Razlozi odgađanja posjete nisu objavljeni.

Ove sedmice je objavljena informacija kako je američki predsjednik Joe Biden zatražio od Finera da u Bijeloj kući nastavi obnašati ulogu zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC), čime su prekinuta nagađanja o njegovom prelasku u State Department.

Šef kabineta Bijele kuće Jeffrey Zients nazvao je Finera "neophodnim" i naglasio veliko poštovanje koje predsjednik ima u njegovo iskustvo i uvide. Finer je ranije slavio za prvog kandidat za mjesto zamjenika državnog sekretara, a očekivalo se da će biti dobrodošao nazad u State Department u svjetlu njegovih prethodnih uloga tokom Obamine administracije.

Međutim, njegov značajan doprinos naporima Bajdenove administracije da podrži Ukrajinu protiv Rusije, kao i njegov čvrst odnos sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom, pokazao se ključnim u odluci da ostane u NSC-u.

Finer je početkom februrara razgovarao sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem u Washingtonu.

Tada je potvrdio opredijeljenost Sjedinjenih Država prema suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine te naglasio da će Sjedinjene Države nastaviti da pozivaju na odgovornost destabilizirajuće aktere koji potkopavaju državu i Dejtonski mirovni sporazum.

#JohnathanFiner #Predsjedništvo #SAD #BiH