Članak

SJEĆANJA NA TEŠKE TRENUTKE

Promocija knjige 'Jajce 1992. - Opsada i odbrana kraljevskog grada' obilježena snažnim emotivnim trenucima

Foto: jajce-online.com

(Patria) - U krcatoj sali Doma kulture Jajce sinoć je održana promocija knjige “Jajce 1992.: Opsada i odbrana kraljevskog grada”, koju je napisao dr. sc. Amir Kliko, bh. historičar i viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu. Ovo njegovo značajno djelo predstavlja dubok uvid u dramatično razdoblje opsade Jajca i herojske borbe za odbranu grada tokom ratne 1992. godine.

Promocija knjige nije bila samo prilika da se predstavi novo historiografsko ostvarenje, već i da se oda počast hrabrim borcima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine. Prije same promocije, Koordinacija udruženja boraca Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) Jajce dodijelila je priznanje istaknutim borcima Armije Bosne i Hercegovine povodom Dana ABiH. Nagrada je posthumno uručena borcima koji su dali najviše za svoju domovinu: Sedžadu Agiću, Miralemu Čivi, Fikretu Mecavici, Ehvanu Nuhanoviću, Jasminu Ramiću i Salihu Vuniću.

Svečanost je bila posebno dirljiva kada je plakete uručio Smajo Nuhanović, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Jajce. Nakon uručenja plaketa, prisutnima se obratio predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koji je istaknuo koliko je ova knjiga važna za Jajce i njegovu historiju.

– Jajce je sada obogaćeno još jednom izuzetnom ratnom monografijom, koja bez sumnje spada u najbolje u cijeloj Bosni i Hercegovini. Zahvalnost dugujemo našem dr. sc. Amiru Kliki, čiji je ovaj projekat-knjiga pružio osvjetljenje na šestomjesečnu opsadu naše opštine, ostavljajući nam dragocjeni historijski dokument za buduće generacije. Riječi Omerinovića snažno poručuju da svaka kuća u Jajcu i našoj zemlji treba posjedovati ovu knjigu.

Kako je naglasio profesor dr. Enes Durmišević, malo je historičara u Bosni i Hercegovini koji se posvećuju ratnoj tematici, a među rijetkima je i Amir Kliko.

– Ponosno možemo istaknuti da svi mi, pogotovo Jajčani i Jajčanke, gajimo veliki ponos prema Amiru Kliki zbog njegovog predanog rada u istraživanju i dokumentovanju važnih događaja iz naše prošlosti. Njegova posvećenost i trud su pridonijeli da se sačuva značajna historijska baština Jajca. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što sam dio ove promocije. Jednostavno nisam mogao odbiti priliku da prisustvujem ovako važnom događaju. Ova knjiga predstavlja njegovo veliko djelo, svojevrsnu obavezu prema svome gradu i nešto što nam, ne samo kao Bosancima, već svim Bosancima i Hercegovcima i patriotima, omogućuje da slobodno govorimo. Svi dobro znamo da smo prije 1992. godine bili lišeni slobode govora, a sada smo u situaciji u kojoj možemo otvoreno iznositi svoje mišljenje, istakao je Durmišević.

Fikret Ćuskić, penzionisani brigadni general Armije, podijelio je s nama svoje razmišljanje o dešavanjima u Jajcu tokom 1992. godine te o svom poznanstvu s dr. sc. Amir Klikom, kao i o njegovom novom djelu.

– Amir Kliko, naš saborac, postao mi je bliži tek nakon rata kroz pisanje Monografije 17. viteške brigade. Knjiga koju je posvetio Jajcu je istraživačko djelo koje će na dokumentiran i historijski precizan način sačuvati sjećanje na sve što su branioci Jajca postigli od aprila do oktobra 1992. godine. Jednom prilikom sam mu sugerisao da možda skrati monografiju, no njegov odgovor me dirnuo: “Generale, ne znam hoću li imati više prilika da pišem o svome gradu. Osjećam moralni dug da prikažem kvalitetan prikaz svega što se dešavalo u našoj novijoj historiji.” Vjerujem da je sada sretan čovjek zbog svega što je postigao, a ja sam također sretan što imamo Kliku koji sve to zapisuje, rekao je Ćuskić.



Dodao je i kako je Jajce jedan od rijetkih gradova koji nije imao sukobe između Armije BiH i HVO-a, naprotiv, oni su se zajednički borili u odbrani grada Jajca. Ovo je još jedan primjer kako je zajedništvo i sloga među građanima bili ključni u teškim vremenima, te pokazatelj hrabrosti i odlučnosti branitelja Jajca.

Kroz svoje istraživanje, Kliko je uspio oživjeti sjećanja na te teške trenutke i podsjetiti čitaoce na hrabre ljude koji su se suprotstavili nasilju i hrabro branili svoj dom.

– Preživjeli smo mnogo toga tokom 1992. godine, i ne moram svojim Jajčanima objašnjavati što smo sve prošli. Svi smo zajedno proživjeli tu tešku situaciju, svako na svoj način, ali međusobno se razumijemo. Zahvaljujem se organizatorima ove promocije, Koordinaciji udruženja boraca ARBiH Jajce, na sjajnoj organizaciji događaja. Također, želim se zahvaliti svojim prijateljima iz Krajine i srednje Bosne koji su došli podržati ovu promociju. Posebno želim istaknuti zahvalnost svojim dragim Jajčanima koji mi nikada nisu uskratili svoju podršku. Već sam imao prilike osjetiti tu podršku i sinoć nije bilo iznimke. Jajčani su posebni, ne pridržavaju se one priče da će svom čovjeku oprostiti sve osim njegovog ličnog uspjeha. To je razlog zbog kojeg sam iznimno ponosan što pripadam ovom gradu i ovim ljudima. Njihova podrška daje mi snagu da nastavim svoj rad i posvećenost očuvanju važnih dijelova naše historije, poručio je dr.sc. Amir Kliko, koji je bio pripadnik Armije Bosne i Hercegovine kao maloljetnik.

#bih #Jajce1992 #OpsadaIKraljevskiGrad #PromocijaKnjige #BorciABiH #PlaketeZaHeroje #HistorijskaBaštinaJajca #AmirKliko #RatnaMonografija #SlobodaGovora #PoznanstvoSDrAmirom