Članak

NI BOŽIĆ VIŠE NIJE ISTI

Ukrajina pomjera datum obilježavanja Božića da bi se razlikovala od Rusije

Veliki broj spomenika je srušen, a ruski filmovi snimljeni nakon 2014. godine zabranjeni su u Ukrajini.

(Patria) - Ukrajina je pomjerila svoj službeni državni praznik Božić sa 7. januara na 25. decembar, što
je najnoviji potez koji ima za cilj distanciranje od Rusije. Kijev posljednjih godina prekida vjerske, kulturne i druge veze s Rusijom, svrstavajući se uz Zapad. Proces je eskalirao nakon ruske invazije u punom obimu 2022. godine, javio je BBC.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy potpisao je parlamentarni zakon koji ima za cilj „napuštanje ruskog naslijeđa nametanja božićnih proslava“. On je potpisao zakon nakon što su ga usvojili ukrajinski zakonodavci. Zakonom se također pomeraju još dva državna praznika, Dan državnosti Ukrajine, sa 28. jula na 15. juli, i Dan branilaca, koji obilježava sjećanje na veterane oružanih snaga, sa 14. na 1.

Tokom 2019. godine, Pravoslavnoj crkvi Ukrajine nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve dao je vaseljenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa pravoslavnih hrišćana širom svijeta. Taj potez izazvao je bijesan ruske crkve, koja otvoreno brani invaziju na Ukrajinu. Do ove godine, ukrajinska crkva kao i nekoliko drugih pravoslavnih crkava, uključujući i rusku slavila je Božić 7. januara, po julijanskom kalendaru. Ukrajinska crkva je sada službeno prešala na precizniji gregorijanski kalendar koji se koristi u većini dijelova svijeta.

Odluka Ukrajine da promjeni datum Božića je posljednji korak zemlje da se distancira od Rusije. Gradovi i sela širom Ukrajine nedavno su preimenovali svoje ulice povezane sa ruskim i sovjetskim historijskim ličnostima.

Veliki broj spomenika je srušen, a ruski filmovi snimljeni nakon 2014. godine zabranjeni su u Ukrajini. Te mjere uslijedile su nakon ruske aneksije poluostrva Krim u martu 2014. godine.

#DistanciranjeOdRusije #PravoslavnaCrkvaUkrajine #PreimenovanjeUlica #PrelazakNaGregorijanskiKalendar #PromjenaBožićnogDatuma #UkrajinaDistanciraSe #UkrajinaNaZapadu #ZabranaRuskihFilmova #ZakonProtivRuskogNaslijeđa #ZelenskiyPotpisaoZakon #svijet