Članak

RUSKI PLAĆENICI

Prigozhin: Wagner spreman da poveća prisustvo u Africi

Prigozhin to negira, rekavši u intervjuu da je sva Wagnerova aktivnost bila zakonita i od koristi za zemlje u kojima posluje i u korist njihovih odnosa sa Rusijom.

(Patria) - Ruska plaćenička grupa Wagner spremna je povećati svoje prisustvo u Africi, rekao je njen
vođa Yevgeny Prigozhin afričkim novinama u audio intervjuu objavljenom na internetu ranije ove sedmice, javio je Reuters.

„Ne smanjujemo (naše prisustvo), štoviše, spremni smo povećati naše različite kontingente“, rekao je Prigozhin za Afrique Media sa sjedištem u Kamerunu. Telefonski intervju je objavljen na YouTubeu, ali je u petak kasno pogledan samo 1.400 puta.

Reuters nije mogao odmah da potvrdi istinitost audio zapisa, ali se u prevodu na francuski mogao čuti glas koji je izgledao kao Prigozhinov. On je u intervjuu rekao da Wagner ispunjava sve svoje obaveze na kontinentu i da je spreman da dalje razvija odnose sa afričkim zemljama.

Boreći se na strani Rusije, Wagner je učestvovao u nekim od najkrvavijih bitaka u ukrajinskom ratu. Ali njegova buduća uloga dovedena je u pitanje kada je Prigozhin prošlog mjeseca organizovao kratku pobunu, a Kremlj je rekao da će napustiti Rusiju i otići u Bjelorusiju, gdje su neki od njegovih boraca počeli da obučavaju bjeloruske snage.

Međutim, fotografisan je u Sankt Peterburgu ove sedmice tokom samita Rusije i Afrike, uključujući i od novinara Afrique Media.

Prigozhin je potvrdio za Afrique Media da je nova rotacija Wagnerovih snaga nedavno stigla u Centralnoafričku Republiku (CAR) uoči ustavnog referenduma 30. jula na kojem bi predsjednik Faustin-Archange Touadera mogao produžiti svoj mandat. „Stigle su nove snage, kontrolišemo teritoriju republike“, rekao je, ne navodeći veličinu snaga.

Ruski plaćenici, uključujući mnoge iz Wagnera, intervenisali su 2018. godine na strani vlade CAR-a kako bi ugušili građanski rat koji bjesni od 2012. godine.

Wagnerova uloga u CAR-u, Maliju i drugdje u Africi izvor je zabrinutosti zapadnih vlada, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države. Washington je optužio tu grupu za činjenje široko rasprostranjenih zločina i uveo joj sankcije kao kriminalnoj organizaciji.

Prigozhin to negira, rekavši u intervjuu da je sva Wagnerova aktivnost bila zakonita i od koristi za zemlje u kojima posluje i u korist njihovih odnosa sa Rusijom.

#svijet #IncreasePresence #AfricaExpansion #PrigozhinInterview #AfriqueMedia #RussianMercenaries #CentralAfricanRepublic #CARReferendum #WagnerForces #WagnerGroup