Članak

ODBRANA, OBRAZOVANJE, OBUKA

SAD najavljile paket vojne pomoći Tajvanu vrijedan 345 miliona dolara

Razlika je u tome što je ova pomoć dio predsjedničke ovlasti koju je Kongres odobrio prošle godine za izvlačenje oružja iz trenutnih američkih vojnih zaliha

(Patria) - Sjedinjene Američke Države su najavile vojnu pomoć od 345 miliona dolara za Tajvan, što je
prvi veliki paket Bidenove administracije koji se oslanja na američke zalihe kako bi pomogao Tajvanu da se suprotstavi Kini, javio je AP.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da će paket uključivati odbranu, obrazovanje i obuku za Tajvanci.

Washington će poslati prijenosne protuzračne odbrambene sisteme ili MANPADS, obavještajne i nadzorne sposobnosti, vatreno oružje i projektile, prema dvojici američkih zvaničnika koji su govorili pod uslovom anonimnosti.

Američki zakonodavci vrše pritisak na Pentagon i Bijelu kuću da ubrzaju slanje oružja Tajvanu. Cilj je pomoći Tajvanu da se suprotstavi Kini i odvrati Kinu od razmišljanja o napadu, pružajući Tajpeju dovoljno oružja da bi cijena invazije bila previsoka.

Paket je dodatak na gotovo 19 milijardi dolara prodaje F-16 i drugih velikih sistema naoružanja koje su SAD odobrile Tajvanu. Isporuka tog oružja otežana je problemima u lancu snabdijevanja koji su počeli tokom pandemije COVID-19 i pogoršani su ruskom invazijom na Ukrajinu.

Razlika je u tome što je ova pomoć dio predsjedničke ovlasti koju je Kongres odobrio prošle godine za izvlačenje oružja iz trenutnih američkih vojnih zaliha, tako da Tajvan neće morati čekati na vojnu proizvodnju i prodaju. Time se oružje isporučuje brže od obezbjeđivanja sredstava za novo oružje.

Pentagon je koristio sličan mehanizam da Ukrajini dostavi municiju vrijednu milijarde dolara. Dostavljanje zaliha oružja na Tajvan sada, prije nego što napad počne, jedna je od lekcija koje su SAD naučile iz ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je za AP ranije ove godine zamjenica ministra odbrane Kathleen Hicks.

#Kongres #oružje #SAD #svijet #Tajvan #vojnapomoć