Članak

HEMEDTI

Sudan: Komandant RSF-a Hemedti pojavio se pred kamerama prvi put od početka rata

Njegov govor je uključivao njegovu uobičajenu retoriku protiv generala Abdel Fataha al- Burhana

(Patria) - Sudanske paravojne snage objavile su na Twitteru snimak svog vođe koji se obraća borcima, što je njegovo prvo video pojavljivanje od izbijanja sukoba u aprilu, javio je BBC.

General Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao „Hemedti“, izgledao je mršavo na snimku, a komentatori kažu da je čudno držao desnu ruku. Spekulisalo se da je komandant, koji je u kasnim četrdesetim godinama, povrijeđen u ratu.

Njegov govor je uključivao njegovu uobičajenu retoriku protiv generala Abdel Fataha al- Burhana, šefa vojske s kojim je uključen u ogorčenu borbu za vlast za kontrolu nad zemljom. Rekao je da će, ako se promijeni rukovodstvo vojske, pristati na mirovni sporazum u roku od 72 sata.

Hemedti je prvi došao na vlast kroz redove milicije Džandžavidi, optužene za etničko čišćenje tokom sukoba u Darfuru. RSF je stvorio bivši predsjednik Omar al-Bashir, koji je svrgnut nakon uličnih protesta 2019. godine.

Lider RSF-a je podržao njegovu smjenu kao način da se izvuče na moćniju poziciju. Ali njegov savez sa generalom Burhanom se katastrofalno raspao prije tri mjeseca.

Od početka rata RSF se preselio u baze u mnogim stambenim područjima tri grada koja čine
Veliki Kartum - Bahri, Kartoum i Omdurman - koji su često suočeni sa zračnim napadima.
U svom govoru, Hemedti je bio posebno ljut na Yasira al-Attu, visokog vojnog oficira koji
vodi operacije u Omdurmanu.
Izvinio se Sudancima za „ratnu katastrofu“, za koju je tvrdio da je nametnuta RSF-u.
Okružen naoružanim borcima u petominutnom snimku, on je također negirao da su optuženi
za masovnu pljačku u Kartumu i drugdje bili pripadnici RSF-a.

#AbdelFatahalBurhan #Džandžavidi #GeneralMohamed #Hemedti #MirovniSporazum #OmarAlBashir #RatnaKatastrofa #SudanskeParavojneSnage #VelikiKartum #YasiralAttu #svijet