Članak

SAMIT U SANKT PETERBURGU

Putin: Rusija i Afrika se slažu da promovišu 'multipolarni svjetski poredak'

Putin je također rekao da su se lideri složili da unaprijede saradnju u oblasti pomoći, energije i atrgovine, uključujući „dosljedni prelazak na nacionalne valute za komercijalne transakcije“.

Putin: Unaprijedit ćemo saradnju

(Patria) - Predsjednik Vladimir Putin rekao je da su se Rusija i afrički lideri koji su prisustvovali samitu u Sankt Peterburgu dogovorili da promovišu multipolarni svjetski poredak i da se bore protiv neokolonijalizma, javio je AFP. Putin je pozdravio „posvećenost svih naših država formiranju pravednog i demokratskog multipolarnog svjetskog poretka“ tokom izjave za medije nakon samita.

Ruski lider je također spomenuo „zajedničku odlučnost da se suprotstavi neokolonijalizmu, praksi primjene nelegitimnih sankcija i pokušaje podrivanja tradicionalnih moralnih vrijednosti“.

Dvodnevni samit, okončan u petak, je viđen kao test podrške Rusije u Africi, gdje Rusija zadržava podršku uprkos međunarodnoj izolaciji izazvanoj vojnom intervencijom u Ukrajini. Putin je rekao da su učesnici „pokazali svoju nezavisnost i stvarni interes za razvoj saradnje sa našom zemljom“.

Predstavnici 49 zemalja, uključujući 17 šefova država, potvrdili su da će prisustvovati. Učesnici su potpisali zajedničku deklaraciju koja je pozvala na „uspostavljanje pravednijeg, uravnoteženijeg i stabilnijeg multipolarnog svjetskog poretka, koji se čvrsto suprotstavlja svim vrstama međunarodne konfrontacije na afričkom kontinentu“.

U njemu se navodi da će Rusija podržati napore afričkih zemalja da „osiguraju kompenzaciju za kolonijalnu politiku, uključujući restituciju kulturnih dobara raseljenih u procesu kolonijalne pljačke“.

Sastanak je održan desetak dana nakon što se Rusija povukla iz sporazuma koji je štitio ukrajinski izvoz žitarica. Suspenzija sporazuma, koja je pomogla da se stabilizuju globalne cijene hrane i spriječi nestašica, povećala je strah od globalne krize hrane. Putin je rekao da će Rusija „nastaviti da snabdjeva afričke prijatelje žitaricama na osnovu ugovora i besplatno“.

Putin je također rekao da su se lideri složili da unaprijede saradnju u oblasti pomoći, energije i atrgovine, uključujući „dosljedni prelazak na nacionalne valute za komercijalne transakcije“.

#Afrika #Deklaracija #GlobalnaKrizaHrane #KolonijalnaPljačka #Mediji #MultipolarniSvijet #Neokolonijalizam #Rusija #SanktPeterburg #Saradnja #svijet