Članak

INTERVJU

Kešo za NAP: Trojka igra zadane igrice, ali zanemaruje nulti prioritet - očuvanje države

Dodik već duže od decenije u ovoj zemlji "zaljeva trnje".

Kešo: Dodik već duže od decenije "zaljeva trnje" (Foto: Arhiv)

Razgovarao: Delvin Kovač

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH Safet Kešo u intervjuu za Novinsku agenciju Patria govorio je o političkoj krizi u BiH, opasnim secesionističkim potezima lidera Rs-a Milorada Dodika, djelovanju Trojke i Ureda visokog predstavnika (OHR), a osvrnuo se i na nedavni slučaj dvije studentice Univerziteta u Sarajevu, koje su za veličanje zločina(ca) nagrađene nastavkom studija u Beogradu.

Kako komentarišete aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, napetu prije svega zbog postupaka Milorada Dodika, koji ne odustaje od zacrtanih planova da Rs otcijepi od Bosne i Hercegovine?

Kešo:
Nema nikakve sumnje da su vlasti entiteta Rs, na čelu s Miloradom Dodikom, činom usvajanja, a potom i objavljivanja 12.7.2023. godine u Službenom glasniku Rs-a Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i odluka visokog predstavnika na administrativnoj teritoriji tog entiteta izvršile direktni udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i udar na Dejtonski mirovni sporazum.

I niko zbog toga još nije uhapšen niti procesuiran. Naprotiv, umjesto da bude priveden u Tužilaštvo, Dodik je pozvan na razgovore u zgradu Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje je, nakon idiotski naivne "lule mira u našoj miniranoj kući" s Nikšićem (SDP BiH) i Čovićem (HDZ BiH), najavio na press-konferenciji "novog sebe i nove korake od sedam milja prema EU". Pritom, naravno, nije ustuknuo ni milimetra nazad u svom napadu na ustavni poredak BiH i ni slova nije kazao o povlačenju antiustavnih zakona u Rs-u. Niti je to Trojka tražila od ovog inicijatora čina rušenja ustavnog poretka, pružajući mu tim svojim bezumnim razgovorima ruku spasa.

Odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, kojima se ti razorni antiustavni i antidejtonski zakoni stavljaju van snage, Dodik je odbacio s prezirom tako da Schmidtove odluke nisu objavljene u Službenom glasniku Rs-a pa su one tamo mrtvo slovo - nisu u primjeni. Treba to javiti i onoj "mudroj glavi" Konakoviću da dalje ne baca uspavanke i ublehe narodu kako su Dodikovi zakoni stavljeni van snage. Jer da jesu, u Službenom glasniku Rs-a ne bi i ovog trenutka stajali objavljeni Dodikovi antiustavni zakoni, nego bi stajala Schmidtova odluka o njihovom stavljanju van snage.

Dakle, jasno je da upravo živimo najtežu političku krizu u našoj zemlji od Dejtona do danas. Diletantska Trojka (NIP - SDP - NS), kao aktuelni partneri u vlasti s SNSD-om tog istog Milorada Dodika, podanički pokorno i nijemo posmatraju kako administrativna granica entiteta Rs postaje rasjelina u koju će se, ako Nikšić - Konaković - Forto i dalje nastave pušiti s njim halucinogene "lule mira i iluzija" po Konjicu i Sarajevu, stropoštati svi mostovi kohezije državnog teritorija i društvenog tkiva ove zemlje. Oni su poput dječurlije koju su s ulice za ruku prošvercovali "u igraonicu" faktori međunarodne zajednice zajedno s Dodikom i Čovićem, posadili ih u fotelje i stavili im do znanja "da će moći igrati samo one igrice koje im se odrede". Inače, lete napolje. I oni hudi "slušaju"! I "igraju zadane igrice". Čak i one koje ne razumiju.

Pričom o ispunjavanju famoznih 14 prioriteta za ulazak BiH u EU uz pomoć onih koji su ih uveli "u igraonicu", Trojka zanemaruje nulti prioritet, conditio sine qua non - očuvanje države. Neka trojkaši postave sebi pitanje - kako misle da će u EU ući naša država ako je ne bude!?

S jedne strane, politički razbojnik Dodik, koji praktično provodi plan secesije Rs-a, s druge strane perfidni Čović, koji "mami i šećerom hrani" sve i svakoga samo da stvori i ozakoni aparthejd i svoju manjinsku dominaciju, te s treće strane, sluganska, nesposobna, nedorasla, beskičmena i za ostanak u foteljama na izdaju spremna Trojka sastavljena isključivo od izbornih gubitnika - predstavljaju najštetniju i po državu najopasniju strukturu vlasti koja je ikada formirana od Dejtona do danas. Ova vlast predstavlja najdirektniju prijetnju opstanku države Bosne i Hercegovine!

Stičete li dojam da je Trojki jedini i glavni cilj bio da sa vlasti svrgne SDA i dočepa se fotelja, a da koalicijskih programa sa Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom nikada nije ni bilo?

Kešo:
Potpuno se slažem i u jednoj i u drugoj konstataciji. Prvo, oni sebe od prvog dana lažno nazivaju programskom koalicijom jer nemaju bilo kakav program rada. Usvojili su, da zamažu oči javnosti, neke "Principe...", ali principi nisu program. Uzgred rečeno, i svi ti principi su među njima odmah pogaženi.

Ostao je samo onaj princip koji je Dodik nakon pregovora sa Trojkom i HDZ-om o formiranju vlasti ozvaničio na jednoj press-konferenciji, rekavši: "Dogovorili smo se da niko nikom ne smeta". Ja sam to na sjednici državnog parlamenta odmah i vrlo jasno nazvao "najopasnijim principom koji u sebi krije neslućeni potencijal za destrukciju države". Nažalost, bio sam u pravu. Dodik ruši državu i - niko mu ne smeta! Proslavlja neustavni 9. januar, a FUP i MUP KS mu čak obezbjeđuju prolazak transportera na defile na tom neustavnom događaju.

Kada p(r)ozovete Konakovića - Nikšića - Fortu da Dodiku "zasmetaju" u rušenju države i slično, umjesto u napad na Dodika, oni bjesomučno napadaju sve nas koji smo se drznuli da od njih to tražimo jer mi "želimo poremetiti idilu unutar koalicije, omesti historijski napredak, zaustaviti razvojne projekte, blokirati evropski put" i slično. Sve su to brutalne laži i besmislice koje je trojkašima lakše otipkati na tastaturi, postaviti na društvene mreže i otići na spavanje, nego se odlučno pohrvati s kabadahijom Dodikom i vratiti ga nazad preko crvenih linija koje je drsko pregazio.

A s druge strane, Dodik itekako smeta Trojki i bilo kome da učini bilo kakav korak naprijed (oborili su dva puta Zakon o zastavi, Zakon o sportu, Zakon o plaćama koji smo predložili mi iz SDA, a kojim se trebao blokirati rast plaća ministrima, zastupnicima i dr., imenovali su, nažalost i na sramotu, uz saglasnost Trojke delegaciju našeg Parlamenta za Vijeće Evrope sa tri Srbina, jednim Hrvatom i jednim ostalim - bez ijednog Bošnjaka, itd.). Već je predebela crna knjiga neoprostivih grijeha Trojke.

Što se tiče ovog drugog, nema sumnje da za sve njih u ovoj oktroisanoj koaliciji (za Trojku posebno) ni izbliza nije postojao važniji cilj od uklanjanja SDA iz vlasti. NiP, SDP, NS - to su stranke koje su ubjedljivo poražene na izborima 2022. godine. Narod ove zemlje jasno ih je pozicionirao kao gubitnike, dakle kao partije u koje nema povjerenja. Ali, onda su se pojavili misteriozni selektori iz međunarodne zajednice koji su ovim poniženim gubitnicima obećali slavu "pobjednika" tako što će eliminirati SDA kao stvarnog i vrlo ubjedljivog pobjednika izbora te sastaviti reprezentaciju (vlast u BiH) od ovih poraženih. Već i sam pristup "selektora" formiranju takve "reprezentacije" najavljivao je njene poraze i totalni krah.

Pa zamislite da neki selektor naredi u Njemačkoj da se napravi fudbalska reprezentacija u kojoj mogu igrati svi igrači iz Bundeslige (uključujući i one iz posljednjih klubova na tabeli), ali da u njoj jedino ne smije biti igrača višestrukog šampiona Njemačke - Bayerna iz Munchena. Da isključivo igrači Bayerna ne smiju biti stavljeni u reprezentaciju. Tog bi selektora Nijemci zasigurno poslali na psihijatriju. Da li taj selektor želi dobro toj zemlji!?

I evo, nažalost, mi vidimo da se ti teški porazi ove "reprezentacije" (Trojka - SNSD - HDZ) događaju na svakom koraku i to na dnevnoj osnovi. Da ne vode državu prema ambisu, tim bismo se njihovim porazima kao politički oponenti trebali radovati. Ali, istinska zabrinutost ne ostavlja mjesta radovanju.

Može li i ima li Trojka ideju kako da se suprotstavi Miloradu Dodiku i zaustavi ga u njegovim secesionističkim ambicijama?

Kešo:
Trojka ne pokazuje nikakvu spremnost da se suprotstavi Dodiku i njegovim secesionističkim namjerama. Ona je nemoćna pred Dodikom zato što njemu (plus Čoviću i stranim mentorima) duguju zahvalnost za ulazak u svoje fotelje u vlasti i sve privilegije koje uz njih dolaze. Problem je u tome što oni nisu htjeli samo uskočiti u te fotelje, nego u njima i ostati. I za ostanak u foteljama treba im Dodik.

Niti jednom svojim potezom oni do sada nisu pokazali svijest o tome da narodu ove zemlje duguju obavezu da sačuvaju i ojačaju državu i po cijenu života, a kamo li svojih fotelja. Sve što su do sada činili pokazuje upravo obrnuti red veličina u njihovom sistemu vrijednosti.

Paralizirani strahom od njihovog gubitka, oni čuvaju fotelje po svaku cijenu. U njima je sve što su ikada željeli u politici. U njima je jedini i sve slabiji tračak nade za spas od sasvim izglednog vlastitog političkog nestanka nakon pokazane spremnosti na izdaju interesa države. I zato, kad god im neko dovede fotelje u pitanje, odgovor je trenutačan i nemilosrdan! Kad im Dodik sa svojom NSRs izvede direktni udar na državu, oni ga pozovu na razgovor i na "lulu mira". I svaki put mu nešto (pro)daju i popuste da ga "odljute", naivno misleći da Dodik napada na državu zato što je ljut, a ne zato što provodi plan secesije Rs-a po elementima Memoranduma SANU i plan stvaranja tzv. "velike Srbije".

U čemu je po Vašem mišljenju izlaz iz ove evidentne političke krize u Bosni i Hercegovini? Da li je možda u udruživanju svih probosanskih/patriotskih snaga protiv secesionista?

Kešo: Uvjeren sam da ova veoma teška i opasna politička kriza ne bi nikada ni nastala u ovako prijetećem obliku i obimu da su politički akteri koji sebe nazivaju "probosanskim" (Trojka, a na početku čak Osmorka) poslušali mnogobrojne javne i otvorene i predizborne i postizborne pozive predsjednika SDA Bakira Izetbegovića za stvaranje jakog i jedinstvenog probosanskog fronta, koji bi, u cilju očuvanja i jačanja države, okupio i ujedinio preko 60% organizirane političke snage na prostoru države Bosne i Hercegovine. Takvoj snazi sile destrukcije ne bi mogle stajati na putu i ometati euroatlantski put naše zemlje.

To je bio zreo državnički poziv lidera SDA, kojim bi SDA u raspodjeli vlasti ustupila drugima dio svoje velike i ubjedljive izborne pobjede, ali kojim bi ojačala stabilnost i prosperitet države. SDA kao stranka i jeste osnovana s ciljem da sačuva i trajno stabilizira državu Bosnu i Hercegovinu pa bi ovo okupljanje probosanskog fronta predstavljalo direktno ispunjenje temeljne misije SDA i njenog osnivača Alije Izetbegovića.

Nažalost, sebičnost gubitnika i njihovo pristajanje na prljave i po državu štetne igre dijela međunarodne zajednice, koji su u istiskivanju iz vlasti SDA vidjeli priliku za veći komad kolača za sebe, ali i priliku (o, kako pogrešno!) da se SDA, koja i nakon 32 godine svoga postojanja i rada ima daleko najsnažniju podršku naroda, oslabi i po mogućnosti trajno ukloni.

Oni kojima je SDA 32 godine bila neprobojna brana za ostvarivanje retrogradnih i anahronih velikodržavnih projekata iz susjedstva jedva su dočekali vlasti žednu Trojku kao alternativu SDA i ponudili im fotelje u zamjenu za "kooperativnost" sluganske prirode. I tako je rođena izdaja. Baš na njenim temeljima narasta ova kriza koja prijeti da eksplodira.

Nakon što su pokazali bolesnu glad za vlašću, svoje krajnje plitke političke umove, vrlo slabe moralne kičme, kaljave obraze i potencijal izdaje interesa države, s liderima Trojke (čast ljudima iz tih stranaka koji odbijaju da ih dalje prate prema ambisu u koji vode državu) sada bi bilo mnogo teže postići takav front jedinstva. Front jedinstva sa nekim drugim političkim faktorima i građanima - patriotima je veoma izgledan i on buja i narasta! Narod ga priziva. Narod zna!

Dio javnosti priziva i djelovanje OHR-a, odnosno da visoki predstavnik Christian Schmidt iskoristi bonske ovlasti i smijeni Dodika. Koliko je uopšte realan takav scenarij?

Kešo:
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt morat će iskoristiti svoje bonske ovlasti i sa političke scene ukloniti Milorada Dodika. Ukoliko to ne učini, Dodik će "smijeniti" njega, Schmidt će izgubiti u potpunosti već ionako poljuljani kredibilitet i pokazat će da ni sam ne vjeruje u svoju "titulu".

Dodik već duže od decenije u ovoj zemlji "zaljeva trnje". On koči svaki napredak ove zemlje i društva, generira međuetničke tenzije, promovira i zagovara najnazadnije rasističke principe, negira genocid nad Bošnjacima, ruga se žrtvama genocida, veliča počinioce genocida i pravosnažno presuđene ratne zločince, dodjeljuje im najviša društvena priznanja entiteta Rs, sramno i kontinuirano ponižava ambasadore ključnih zemalja, ponižava državu Bosnu i Hercegovinu, dodjeljuje priznanja Putinu u trenucima brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, provodi prorusku/antievropsku politiku, protivustavno djeluje i ugrožava Dejtonski mirovni sporazum i sam mir u ovoj zemlji i regionu...

Dodik svojim djelovanjem potpuno obesmišljava bilo kakve napore međunarodne zajednice u BiH. Došli smo pred izbor - ili Milorad Dodik ili svi drugi i sve drugo. I UN, i OHR, i SAD, i EU, i NATO, i Hag, i BiH, i Srebrenica, i istina, i mir, i svi ljudi u ovoj zemlji.

Kako komentarišete Trojkinu šutnju na ustaštvo federalne ministrice Sanje Vlaisavljević i četništvo Milorada Dodika i državnog ministra Nenada Nešića?

Kešo: Već sam u odgovoru na prethodna pitanja govorio o ponašanju Trojke. I u slučajevima koje pominjete (Vlaisavljević, Dodik, Nešić i sl.) Trojka šutnjom pokazuje sav jad i čemer svoga političkog i moralnog posrnuća. Da je neko od ministara Bošnjaka (pogotovo, ne daj Bože, neko iz SDA) izgovorio slične gadosti, Konaković - Nikšić - Forto bljuvali bi vatru i grizli zemlju, tražili bi hapšenja s lisicama na rukama (kamere bi bile spremne, naravno), Konaković bi na svim forumima i u svim formatima u inostranstvu ponovo ushićeno lupetao o radikalizaciji Bošnjaka, ne samo pristajući na tu besmislenu priču, nego je i lično generirajući, dodvoravajući se i pokazujući time da on nije od takvih i da je sva sreća po Evropu i svijet da je na vlast došla postava Bošnjaka koja poštovanje prema drugima voli pokazivati napadima na same sebe.

Ali, eto, pošto Vlaisavljević, Dodik, Nešić i sl. nisu Bošnjaci, a pogotovo nisu iz SDA, onda trojkaši šute. I drugo, još važnije, šute jer ne smiju naljutiti sve ove pomenute pošto im od njih, direktno ili indirektno, zavise ministarske fotelje.

Kako komentarišete slučaj dvije studentice sa Fakulteta za kriminalistiku u Sarajevu koje su za pozivanje na ubijanje i veličanje ratnih zločinaca nagrađene nastavkom studija u Beogradu? Kako generalno gledate na politiku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koju vodi prema svom susjedu Bosni i Hercegovini?

Kešo:
U maloj kapi vode ogleda se veliko sunce, kaže jedna mudrost. U ovom "malom primjeru ljudskog moralnog posrnuća" dvije studentice, koje zbog sistema vrijednosti unutar kojega su odgajane nikada nisu uspjele preći put od individue do prave ličnosti, pokazale su veliku i bolnu istinu o današnjoj Srbiji, Aleksandru Vučiću, opskurnom Vulinu i sistemu društvenih vrijednosti "tamo daleko".

Nagraditi stipendijama u roku od 24 sata studentice iz entiteta Rs koje su veličale ratne zločince i iskazale podršku genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici - govori o tome da je Srbija ostala na istim pozicijama s kojih je organizirala, finansirala, poticala i izvršavala najmonstruoznije masovne zločine u Bosni i Hercegovini, a potom ih prikrivala i negirala. To je sistem vrijednosti koji je po Hrvatskoj i BiH u periodu 1991-1995. izvršio pripreme i masovna smaknuća stotina hiljada ljudi, žena i djece. Sistem koji je izvršiteljima tih zločina dodijelio nagrade i društvena priznanja za počinjenje tih zločina, koji ih na svečanostima najvišeg ranga promovira u prvim redovima uz iskazivanje svih počasti.

U tom sistemu vrijednosti srbijanskog društva ponikao je i učenik-monstrum Kecmanović iz Beograda, koji je nedavno u krvavom pohodu očevim pištoljem ubio devet svojih nedužnih drugara u razredu i jednog zaštitara. U Srbiji su se tada analitičari podijelili u dva tabora. Jedni su tvrdili da je "sistem zakazao", dok su drugi tvrdili upravo suprotno - "da je sistem proradio". Srbija je društvo koje već decenijama aplaudira ubicama i ratnim zločincima, štiti ih od progona, i dodjeljuje im priznanja.

Evo i u primjeru dodjele stipendija za ove dvije studentice koje slave zločine i zločince, to se ponovo događa. A koliko je besprijekornih studenata i učenika koji zbog jednog boda ili manje nisu mogli dobiti stipendiju od Srbije. Djeca brzo uče pa će izvući zaključak - lakše je do stipendije doći veličanjem ratnih zločinaca, nego marljivim radom i peticama u školi. Katastrofa društva koje pred takav izbor stavlja svoju djecu je potpuno zagarantirana.

#BeograduStudy #ConstitutionalOrder #CurrentSituation #HighRepresentativeOffice #MiloradDodik #PoliticalCrisis #SafetKešo #SDA #SecessionistMoves #StudentScandal #Troika #bih #izdvojeno