Članak

DOŠLI NIP I SDP

Fijasko u organizaciji Cvitanovića: Vlade HNK nema, a kad će je biti ne zna se!

On je dodao da je sastanak organiziran kako bi se utvrdilo postoji li iskrena želja i cilj kod partnera da dođu do većine u HNK.

Cvitanović: Neuspješan sastanak

(Patria) - Sastanku oko formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je u Mostaru održan na inicijativu HDZ-a 1990, odazvali su se SDP BiH i NiP, dok nije sudjelovao nitko iz HRS-a, ali ni HDZ-a BiH.

- Kada smo pripremali sastanak on je konzultiran i dijelom pripreman s dosadašnjim predsjednikom KO HDZ-a BIH Stjepanom Boškovićem. Za njega su iz HDZ-a BiH znali i trebali su doći kao stranka bez koje nitko ne može formirati vlast u HNK – rekao je novinarima predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

On je dodao da je sastanak organiziran kako bi se utvrdilo postoji li iskrena želja i cilj kod partnera da dođu do većine u HNK. Još je naglasio da su, kao stranka, ovome poslu pristupili vrlo ozbiljno radeći na programu koji su danas planirali ponuditi svima pozvanima.

- Iznenađen sam nedolaskom HRS-a koji svojim legitimitetom od dva zastupnika ima važnu ulogu u ovom kantonu. Nitko se nema pravo skrivati i uživati u benefitima populističkog, oporbenog ponašanja, jer ako želimo odgovornost i napredak ovog kantona, krajnje je vrijeme da se uozbiljimo – smatra Cvitanović.

Ističe da je previše kalkuliranja, želje za zadržavanjem postojećeg stanja, kao i neodgovornosti prema onima koji su ih birali.

Predsjednik KO SDP-a HNK Ismet Lulić dodaje da nitko nema luksuz da se ne odaziva na sastanke za formiranje nove Vlade.

- Netko ima za pravo reći da neće doći na sastanak jer nije dobio službeni poziv, a kada ga dobije onda ga nije dobio od onoga od koga je očekivao. Nemamo pravo stavljati ruke na oči i ne gledati na probleme koji se skupljaju godinama – podvukao je on.

Pritisci i zavrtanja ruku

Kako je rekao Lulić, do njega je došla informacija da postoji neka vrsta pritiska na pojedine zastupnike.

- Volio bih da se uključe tu pravosudni organi, tužiteljstvo i policija, da ispitaju te navode. Kada god postoje glasine, uvijek se iz toga izrodi nešto. Nitko nema pravo igrati se s voljom građana – smatra Lulić koji nije htio govoriti detaljnije jer je zasad samo riječ o glasinama.

Cvitanović napominje da je zavrtanja ruku u ovoj županiji uvijek bilo.

- Ja sam smijenjen s mjesta ministra u ovoj županiji u koaliciji s HDZ-om i SDA, zato znam kako te koalicije funkcioniraju. U ovoj županiji je zavrtanje i kupovina i pravljenje ljudi 'papcima' već tradicija i naravno da postoje i danas, da se vrlo ozbiljna politička korupcija provodi, da se vrlo ozbiljno trguje legitimitetom. Tko su ti ljudi, vidjet ćemo vrlo brzo – istaknuo je on.

Razgovori s SDA?

Cvitanović je, na upit novinara, podvukao da nikada nije rekao kako neće razgovarati s SDA, navodeći da su se ipak danas sastale stranke koje su, po njegovoj procjeni, imale kapacitet donijeti bitnu promjenu u ovom kantonu.

- Riječ je o politikama za koje procjenjujemo da u sebi imaju više euroatlantskog štiha. Razgovarat ćemo sa svima koji nas pozovu na razgovore, ali u SDA-u se moraju promijeniti neke stvari. Previše je fundamentalističkih izjava, previše populizma – ističe on.

#HDZ #HDZ1990 #HRS #IlijaCvitanovic #Mostar #NiP #SDP #StjepanBoskovic #BiH