Članak

NISU U ĆORSOKAKU

Bijela kuća: Ukrajinska kontraofanziva ide naprijed, dat ćemo još pomoći

(Patria) - Ukrajinska kontraofanziva „nije ćorsokak“ čak i ako ne napreduje dovoljno brzo, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby, prenio je Reuters.

Kirby je to rekao kada je upitan o tempu ukrajinske kontraofanzive na brifingu za novinare.

„Sam predsjednik Zelenskiy je rekao da ne napreduje tako brzo koliko bi želio i da se ne miču svaki dan koliko bi željeli. Sjedinjene Države neće zauzeti stav o tome“, rekao je Kirby.

„To govori da se kreću, nije zastoj. Nisu samo zamrznuti. Ukrajinci se kreću“, rekao je Kirby.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće rekao je da će se Washington „pobrinuti da oni (Ukrajinci) imaju vrste alata i sposobnosti koje su im potrebne da ostanu u pokretu“.

Više od 43 milijarde dolara američke vojne pomoći pruženo je od početka ruske invazije u februaru 2022. godine. Američko ministarstvo odbrane objavilo je 400 miliona dolara dodatne sigurnosne pomoći Ukrajini ranije ove sedmice, uključujući rakete protivvazdušne odbrane, oklopna vozila i male dronove.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u nedjelju da, iako je Ukrajina povratila polovinu teritorije koju je Rusija prvobitno zauzela u svojoj invaziji, kontraofanziva je bila u počecima i da će se oblikovati za „nekoliko mjeseci“.

#BijelaKuća #JohnKirby #Svijet