Članak

ODLUKA

Preko 40 ruskih diplomata i tehničkog osoblja bit će protjerano iz Moldavije

(Patria) - Četrdeset pet službenika ruske ambasade, uključujući diplomate i tehničko osoblje, bit će protjerano iz Moldavije, izjavio je u srijedu za TASS Igor Zakharov, savjetnik za komunikaciju u moldavskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija.

„Ukupno će 45 predstavnika diplomatske misije napustiti zemlju“, rekao je.

Press služba Ministarstva vanjskih poslova javila je da je donesena odluka o smanjenju
osoblja u Ambasadi Rusije u Moldaviji na nivo osoblja u Ambasadi Moldavije u Moskvi -
deset diplomata i 15 službenika zaduženih za administrativne, tehničke i druge funkcije.
Odluka je objašnjena brojnim neprijateljskim potezima i pokušajima unutrašnje destabilizacije Moldavije od strane Rusije.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Moldavije Nicolae Popescu se na sjednici Vlade u srijedu osvrnuo i na novinarsku istragu objavljenu u ponedjeljak, koja je skrenula pažnju na veliki broj antena na krovu ruske ambasade u centru Kišinjeva. Reporteri Journal TV navode da ambasada možda prikuplja povjerljive informacije uz korištenje špijunske opreme na krovu.

S tim u vezi, ruski ambasador Oleg Vasnetsov pozvan je u srijedu u Ministarstvo vanjskih
poslova. On je u razgovoru sa novinarima špijunski skandal nazvao samo izgovorom da se u djelo sprovede davno donijeta odluka o otpuštanju diplomatskog osoblja. Prema njegovim riječima, postupci Kišinjeva ozbiljno narušavaju šanse za dijalog između dvije zemlje.

Prošlog oktobra, Moldavija je protjerala službenika ruske ambasade nakon što je raketa pala u blizini moldavsko-ukrajinske granice. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je taj potez nemotivisanim i odgovorilo je protjerivanjem moldavskog diplomate.

#Moldavija #protjerivanje #Svijet