Članak

REAGOVANJE

IGK: Karamatića proglasiti nepoželjnim u Sarajevu i udaljiti ga sa svih političkih pozicija u državi BiH

Poručujemo Karamatiću da smo mi gordi i ponosni čuvari bosanske države. Jer pitanje očuvanja bosanske države jeste pitanje očuvanja identiteta Evrope i svijeta.

Mario Karamatić (Foto: Arhiv)

(Patria) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se saopštenjem povodom sramnih, anticivilizacijskih, antibosanskih i antidržavnih izjava federalnog zastupnika Marija Karamatića.

"Tražimo da se Karamatić udalji sa svih političkih pozicija u državi BiH. Tražimo da se proglasi nepoželjnim u gradu Sarajevu jer vrijeđa sve njegove građane.

Poručujemo Karamatiću da smo mi gordi i ponosni čuvari bosanske države. Jer pitanje očuvanja bosanske države jeste pitanje očuvanja identiteta Evrope i svijeta.

Ti koji pokušavaš na svaki način razoriti i narušiti organsku vezu bosanskog identiteta, ma gdje se on nalazi, i zemlje BiH, radiš uzaludan posao.

Bosna ima svoje utemeljenje u stotinama godina svoje velike historije. Bosna je primarno država svih onih koji BiH doživljavaju kao svoju domovinu.

Ti nisi među njima. Ti zapravo sebe ne legitimišeš sa Bosnom. Zato smo tražili i nastavit ćemo tražiti tvoj odlazak sa svih političkih funkcija.

Ne zaslužuješ ti veliku, ponosnu Bosnu. Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to bosanski identitet.

Jer, sa bosanskim državom kao temeljnom vrijednosti evropske i svijetske identitetske baštine ne može se pogađati i trgovati.

To mora biti jasno tebi i tvojim pristalicama, koji niste dostojni imena i časti zemlje Bosne i Hercegovine, i dostojni časti duša nevino ubijenih žrtava koji su dali svoj život za zemlju Bosnu i Hercegovinu", poručuju iz IGK.

"Prvak BiH danas igra kvalifikacije za Ligu prvaka, pa bih predložio da ovu sjednicu prekinemo kako bi se navijači iz Bratislave stigli pripremiti i kako bi mi koji ćemo navijati za Zrinjski uspjeli doći na slobodnu teritoriju da možemo navijati za klub, to jest da dođemo van granica Kantona Sarajevo na područje gdje se navija za prvaka BiH, u HNK, ZDK, SBK pa čak i TK i Rs, jer na prostoru KS nemamo sigurnosnih uslova kako bi navijali", rekao je jučer Karamatić, obraćajući se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

#IGK #IGKKanada #MarioKaramatić #BiH